Uzimanjem bakšiša krši se zakon?

646

Svaki put kada ostavite napojnicu konobaru i on je uzme, on praktično krši zakon jer bi inspektor u slučaju da pronađe višak novca u restoranu ili kafiću mogao poslodavca da kazni zatvaranjem lokala, ili novčano – preduzetnike sa pola miliona dinara, a pravna lica sa čak dva miliona dinara.


U mnogim zemljama bakšiš je regulisan zakonom – u Japanu se smatra uvredom, u Kini konobari očekuje napojnicu od tri odsto od računa, u Nujorku je to 15 odsto.

U Srbiji praksa ostavljanja napojnice postoji, u proseku je to nekih 10 odsto, ali nije regulisana nijednim zakonom i upravo su zato u Poslovnom udruženju hotelsko ugostiteljske privrede HORES uputili inicijativu Vladi Srbije da se to promeni.

“Predlažemo da se napojnica kod nas limitira na 10 odsto i registruje u kasi i da se na njega plaća porez na zaradu. Koristi od zakonskog regulisanja imali bi svi počev od gostiju koji bi dobijali bolju i kvalitetniju uslugu, osoblje veću zaradu, preduzetnici veći promet, a država veći prihod u budžetu”, kaže za Danas direktor HORES-a Georgi Genov.

Osim ove, HORES je državi uputio još jednu inicijativu – da se PDV na hranu i piće u ugostiteljskim objektima smanji sa 20 na 10 odsto.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here