Vanredna odbrana od poplava u čitavoj zemlji, kritično kod Kraljeva

507
Foto: RTV (Jan Valo)

Srbijavode uvele su jutros vanrednu odbranu od poplava na teritoriji cele Srbije, izjavio je Tanjugu direktor tog preduzeća Goran Puzović.


Zbog obilne kiše koja je pala u centralnoj i zapadnoj Srbiji, trenutnutno je najteža situacija u Kniću i Kraljevu, a problema zbog poplava i odrona ima i u Čačku, Dragačevu i ivanjičkoj opštini.

Na više deonica u Srbiji saobraćaj je obustavljen zbog obilnih padavina i odrona, saopšteno je iz JP „Putevi Srbije“.

Pet osoba je evakuisano zbog poplava tokom noći u okolini Kraljeva i Čačka, a autobus sa 15 osoba, koji se zbog obilnih padavina zaglavio na putu Kraljevo-Kragujevac, je izvučen, izjavio je načelnik sektora za vanredne situacije MUP Predrag Marić.

Izlila se reka Dulenka

Zbog jake kiše, nabujalih potoka i bujuca sa okolnih brda, reka Dulenka mestimično se izlila i zapretila opštini Rekovac.

„Angažovali smo civilnu zaštitu, preduzeća, stanovništvo, stavili smo džakove sa peskom na kritična mesta i za sada nema opasnosti“, rekao je Tanjugu predsednik opštine Aleksandar Dođorđević.

Đorđević, koji je i načelnik Sektora za elementarne nepogode opštine, dodao je da su sve institucije u pripravnosti i da će intervenisati ukoliko bude potrebno.

U Rekovcu i Levču kiša pada od noćas.

Tri osobe evakuisane su u okolina Kraljeva, a dve u mestu Viča kod Čačka, rekao je Marić Tanjugu.

On je istakao da je u toku noći u centralnom i zapadnom delu Srbije pala velika količina kiše i da je problema bilo na više mesta u Srbiji.

U Tutinu se voda izlila u dvadesetak objekata, uglavnom u dvorišta i podrume, a veliki problemi su i u mestima u okolini Kraljeva gde je u pedesetak kuća voda ušla u podrume i dvorišta.

„Očekuje se velika količina padavina i danas, tako da smo sve snage uputili na teren“, rekao je Marić i precizirao da se to odnosi na centralni i zapadni deo Srbije.

[wonderplugin_slider id=75]

 

RTS prenosi da je na teritoriji celog grada Kraljeva vanredna situacija, a u centar grada došli su vatrogasci i crpe vodu koja je prodrla u dvadesetak kuca.

Iz Štaba za vanredne situacije kažu da je put ka selima Milakovac, Godačica i Sirča u prekidu zbog padavina.

U opštini Knić vatrogasci evakuišu ugrožena domaćinstva. U selu Zakuta reka Gruža je odnela most. U selu Pajsijević crkvena zvona upozoravaju na opasnost, prenosi RTS.

Kiša od jutros pada i u opštini Ivanjica, gde je izazvala probleme – izlili su se bujični potoci, a nekoliko domaćinstva je poplavljeno, dok je u pojedinim delovima opštine, pokrenuta su i klizišta, prenosi Glas zapadne Srbije.

Saobraćaj je otežan, pa se vozačima savetuje oprez u vožnji.

Na deonici Drakčići – Roćevići, nadomak Kraljeva, došlo je do odrona i na snazi je obustava saobraćaja.

Saobraćaj je obustavljen zbog izlivanja reke Gorušice na deonici Guča – Kaona, navedeno je na Tviter nalogu „Puteva Srbije“.

Na jezeru Duboki potok došlo je do porasta vodostaja i obustavljen je saobraćaj na deonici puta Čačak – Kraljevo, a vozila se preusmeravaju na alternativni put preko Mrčajevaca.

Obilne padavine izazvale su probleme u Čačku, gornjem Dragačevu, Kraljevu i ivanjičkoj opštini, prenosi „Glas zapadne Srbije“.

U gornjem Dragačevu, u toku je evakuacija sela Viča, a moguće je, kako se navodi, proglašenje vanredne situacije.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here