Izmene pravilnika o vantelesnoj oplodnji koje finansira Opština Bačka Palanka

1241

Odeljenje za društvene delatnosti Opštine Bačka Palanka predložilo je Opštinskom veću na poslednjoj sednici izmene i dopune pravilnika o uslovima, kriterijumima i načinu za ostvarivanje prava na naknadu troškova za vantelesnu oplodnju.


Članovi komisije za populacionu politiku su na svojoj 16. sednici održanoj 16.04. ove godine predložili da Opština Bačka Palanka snosi troškove svakog četvrtog pokušaja vantelesne oplodnje, jer se prethodni pokušaji finansiraju iz budžeta države. Predložene su i određene izmene pravilnika.

„U konsultaciji sa našim ginekolozima i proširenjem komisije sa lekarom, došli smo do zaključka da su nam u prethodnom pravilniku promakle izvesne činjenice na koje bih sada da skrenem pažnju. Time bismo ovu priču zaokružili i ušli u javni poziv kako bismo do našeg prvog rebalansa znali koliko je ukupno potencijalnih korisnika sredstava za vantelesnu oplodnju. Mi već imamo zainteresovanih, desetak žena koje su do sad više puta dolazile kod nas u Odeljenje za društvene delatnosti, a neke od njih već su prošle kroz proces vantelesne oplodnje više puta“, kaže rukovodilac Odeljenja za društvene delatnosti, Miroslava Šolaja.

[wonderplugin_slider id=9]

 

Izmenjena je starosna granica, pa je sa 42 pomerena na 44 godine starosti žene koja može da uđe u ovaj proces, što je sad usaglašeno sa najnovijim zakonom. Ono što je takođe izmenjeno jeste i vreme trajanja prebivališta u Opštini Bačka Palanka. U prethodnom pravilniku minimum je godinu dana, međutim komisiji je sugerisano da se to poveća jer dolazi do zloupotreba i stalnog menjanja prebivališta. Novim pravilnikom, žena mora da ima prebivalište u Bačkoj Palanci minimum pet godina.

„Naši ginekolozi su nam sugerisali da Anti Miler hormon, koji je primaran za donošenje odluke da li je žena spremna za vantelesnu oplodnju, mora da iznosi minimum 0,6. To je ono sa čim se ginekolozi rukovode kada upućuju ženu na dalje preglede. Takođe, za sticanje prava naknade za vantelesnu oplodnju neophodno je da žena ima i izveštaj izabranog ginekologa i to ne stariji od šest meseci o ispunjenosti uslova za mogućnost finansiranja VTO od strane Opštine“, rekla je Šolaja.

Prilikom usvajanja budžeta za 2018. godinu za ovu stavku izdvojeno 1.000.000 dinara, što je dovoljno za finansiranje tri vantelesne oplodnje. Nakon što se bude znao tačan broj zainteresovanih, znaće se i koliko je još neophodno obezbediti novca iz opštinske kase.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here