Veliki značaj samokontrole dijabetesa

Društvo dijabetičara „DIABAP“ organizovalo predavanje

1163

U sklopu meseca borbe protiv dijabetesa Društvo dijabetičara „DIABAP“ je u četvrtak, 18. aprila organizovalo stručno predavanje na temu „Značaj samokontrole dijabetesa“ koje je održano u sali bačkopalanačke zdravstvene ustanove u saradnji sa internističkom službom Doma zdravlja „Dr Mladen Stojanović“ i farmaceutskom kućom „Abbott“.


Predavanje je pred tridesetak zainteresovanih građana održala internista – nefrolog Doma zdravlja dr Dragana Pilipović.

– Značaj samokontrole dijabetesa je zaista veliki, jer ukazuje na kretanje vrednosti šećera u krvi kod obolelog, a od toga zavisi i terapija koju će lekari da propišu, kaže sekretar Društva dijabetičara „DIABAP“ Borislav Dubravac.

– Oboleli od dijabetesa na taj način kontrolišu da li je propisana terapija odgovarajuća i da li treba vršiti korekcije. Ukoliko terapija nije odgovarajuća, može u toku dana da dođe do niskih ili visokih vrednosti šećera u krvi.

Dubravac dodaje da je preporuka da se merenje šećera vrši ispred glavnih obroka, doručka, ručka i večere. Da bi lekari videli kretanje visine šećera u krvi propisuju tzv. „profile“. Ti profili se rade ili u toku jednog, tri ili sedam dana. Broj merenja u toku jednog dana propisuje lekar, a najčešće se radi merenje ispred glavnih obroka i dva sata iza obroka.

[wonderplugin_slider id=136]

 

– Ti dnevni profili mogu da idu do devet vađenja krvi u toku 24 sata. Međutim, naglasio bih da to nije najbolji pokazatelj, jer može da dođe do hipoglikemije. Nepisano pravilo je da vrednost šećera u krvi dva –tri sata nakon hipoglikemije dostiže veoma visoku vrednost, čak do 10 ili više milimola po litru. To, naravno, nije dobro i to treba izbegavati koliko je god moguće. Tu postoji ista ona priča da niko nije isti, da je svaki organizam priča za sebe.

Da bi se to izbeglo, treba redovno kontrolisati šećer i te samokontrole  mnogo pomažu lekarima da odrede adekvatnu terapiju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here