Vojna parada u Nišu: Marširalo hiljade vojnika (VIDEO)

718
FOTO: SCREENSHOT RTS / RAS SRBIJA

U Nišu je danas održana vojna parada podovodom Dana pobede nad fašizmom, a centralnoj proslavi „Odbrana slobode“ prisustvovao je najviši državni vrh, uz brojne zvanice iz zemlje i inostranstva.


Kako je najavljeno, na paradi učestvuje 4.000 vojnika i policajaca, ali i oko 300 borbenih i neborbenih vozila i sistema i oko 40 vazduhoplova, u Nišu građani danas mogu da vide i borbena vozila pešadije, tenkove, borbena vozila „hamer“, artljerijske sisteme „oganj“, borbena vozila „lazar“, artiljerijska oruđa „nora“, PVO sisteme, oklopna vozila žandarmerije, policijska vozila i savremeno naoružanje i opremu po projektima „1500“ i „1500+“…

12.30 – Defile učesnika – Vojna parada je završena nakon sat i po vremena. Na samom kraju, održava se defile svih učesnika koje građani još jednom mogu da vide.

12.23 – Vučić se zahvalio svim učesnicima – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je, nakon prikaza Vojske Srbije i MUP, da su trud, marljivost i obučenost vojske i policije vrlo dobri. „„Veliko vam hvala za ovaj veličanstveni dan. Na impresivan način obeležili smo Dan pobede nad fašizmom i pokazali još jednom kako vraćamo dug onima koji su stvorili slobodu. Srbija je slobodna zemlja i neće nikome dozvoliti da njena sloboda bude ugrožena““, istakao je.

Foto: Novosti

– Veliko vam hvala za ovaj veličanstven dan. Na impresivan način smo obeležili Dan pobede. Srbija je slobodna zemlja i nikome neće dozvoliti da ta sloboda bude ugrožena. Vi ste ponos Srbije. Vežbu ocenjujem sa vrlo dobro. Živela Srbija – rekao je Vučić.

12.17 – Nastupa egzercir garda – Ukupno 25 gardista je nastupilo uz kompoziciju „Opraštanje slovenske žene“, što je publika propratila sa velikom pažnjim.

12.15 – Nalet MIG-ova – Prostor na kome se održava parada nadletali su avioni tipa MIG 29, kojih srpska vojska ima ukupno 14.

12.11 – Defile tenkova – Na paradi je prikazano i čime Vojska Srbije raspolaže kada su u pitanju tenkovi, pa su pored ruskih, prikazani i oni domaće proizvodnje, poput tenka M84.

12.03 – Policijska vozila – MUP Srbije je tokom parade pokazao čime raspolaže, od motora, preko oklopnih vozila, do kombija.

11.59 – Pred publikom „Nora“ i „Lazar“ – Građanima su prikazana i vojna vozila „Lazar“ i „Nora“ koja se proizvode u Srbiji.

11.54 – Prikaz vojnih vozila – Prikazana su vojna vozila vojske Srbije, među kojima su bila i ona koja su nosila rakete kojima je tokom NATO bombardovanja oboren avion F-16.

11.44 – „Đavolje kočije“ na nebu iznad Niša – Dok je trajao defile vojnih i policijskih jedinica, mesto održavanja parade nadletali su helikopteri MUP-a, koje mnogi nazivaju „Đavolje kočije“, zbog sposobnosti i performansi koje imaju.

Reč je o ruskim helkopterima MI35, za koje je na paradi rečeno da su među najboljim helikopterima današnjice.

11.40 – Pokazala se i policija – Nakon pripadnika vojske, defilovuju jedinice MUP-a Srbije, od antiterorističkih, preko Žandarmerije, do interventne i jedinice za obezbeđenje.

11.25 – Prošetala pešadija i konjanici – Pripadnici pešadije šetaju nakon padobranaca i motornih ešalona, a nakon njihnastupili su pripadnici MUP-a Srbije, i to na konjima.

11.21 – Defile vojnih i policijskih vozila – Duž trase pored svečane lože prolaze motorizovani ešaloni, koje pozdravljaju građani i zvanice.

11.13 – Počinje prikaz „Odbrana slobode“ – Najpre se izvodi padobranski desant, nakon čega nastupaju pešadijski, motorizovani i vazduhoplovni ešaloni.

11.01 – Stigao Vučić – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je na mesto gde se održava parada, koja je počela intoniranjem himne „Bože pravde“. Njega je dočekala počasna garda.

10.45 – Pristižu ministri – U prvom nalaze se ministrri u Vladi Srbije Nela Kuburović i Nenad Popović, koji razgovara sa direktorom BIA Bratislavom Gašićem. Među zvanicama je i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Tu je i generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković, ministar Aleksandar Antić u društvu lidera JS Dragana Markovića Palme, kao i gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

10.23 – Puni se počasna loža – Kako javlja reporter „Blica“ iz Niša, u ovaj grad su već počele da pristižu zvanice u počasnu ložu, ali i da se okupljaju građani. Na nekoliko mesta su postavljeni i video bimovi.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here