Vojvođanski dani opšte medicine

U Bačkoj Palanci održani

593

Srpsko lekarsko društvo, odnosno sekcija opšte medicine Društva lekara Vojvodine, organizovala je u bačkopalanačkom Gerontološkom centru, 17 i 18. maja edukativni skup – 16. Vojvođanski dani opšte medicine.


Domaćin skupa bio je bačkopalanački Dom zdravlja „Dr Mladen Stojanović“, a podržala ga je, opština Bačka Palanka.

Prvog dana održavanja Vojvođanskih dana opšte medicine, šest uglednih predavača govorili su o šest tema, dok se u subotu učesnicima skupa obratilo osam uglednih primarijusa, doktora, magistara i profesora. Teme su bile različite, počev od Savremene prevencije pacijenata sa najvišim rizikom do Insulin degludek: od molekula do pacijenta.

– Osnovna svrha održavanja ovog skupa je, edukacija lekara, kako bi se pratili savremeni trendovi i novine u oblasti opšte medicine. Ono što je važno naglasiti, 19. maj je Svetski dan lekara opšte medicine, pa su Vojvođanski dani i datumski bili prilagođeni njegovom obeležavanju.

Predavači – učesnici su bili iz cele Vojvodine, a bilo je prisutno oko stotinjak slušalaca. Među predavačima bio je i docent dr Slavoljub Živanović iz Beograda.

[wonderplugin_slider id=136]

 

Prvog dana, između ostalog bilo je reči o rezistentnoj arterijskoj hipertenziji, endokrinologiji, seksualnoj disfunkciji, sa posebnim osvrtom na erektilnu disfunkciju kao i značaju Multilaca, kao gastrorezistentnog simbiotika.

Drugog dana, predavači su govorili o neželjenom dejstvu lekova, prevenciji ishemijskog moždanog udara, savremenom pristupu u lečenju anemije, neželjenom dejstvu leka kao novom zdravstveiom problemu, uvodu u anemiju i savremenom pristupu u lečenju ove bolesti, – istakla je prim. dr Tatjana Egić, predsednik sekcije opšte medicine Društva lekara Vojvodine, Srpskog lekarskog društva.

Skup je otvorio predsednik Opštine Bačka Palanka Branislav Šušnica. Učesnicima se obratila i profesorka Ivanka Savić, pomoćnica pokrajinskog sekretara za zdravlje. Bili su prisutni i predstavnici Društva lekara Vojvodine, Srpskog lekarskog društva, Medicinskog fakulteta u Novom Sadu.

– Drugog dana učesnicima skupa se obratio profesor Ferenc Vicko, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja. Među predavačima bio je i doktor bačkopalanačkog Doma zdravlja, dr Dražen Karanović, specijalista otorinolaringologije, koji je održao jedno zanimljivo predavanje. Skup je bio veoma posećan, a prisutni su, predavačima postavljali konkretna pitanja.

Sve u svemu došlo se do mnogo novih saznanja iz različitih medicinskih oblasti. Izabrani lekar je taj koji je prvi u kontaktu sa pacijentom, i on treba da ima saznanja iz svih oblasti medicine. Skupu su prisustvovali doktori iz cele Vojvodine – istakao je dr Goran Stupar, direktor ZU „Dr Mladen Stojanović.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here