Vučić i Dodik u avgustu u Bačkoj Palanci

2689

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da će Srbija i Republika Srpska 4. avgusta u Bačkoj Palanci obeležiti godišnjicu operacije Oluja i progona Srba iz Hrvatske.


„Svake godine biramo drugo mesto. Uvek su to mesta koja su raširenih ruku uz veliko gostoprimstvo i tugu dočekale srpski narod koji je proteran sa svojih ognjišta“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

[wonderplugin_slider id=26]

 

Predsednik Republike Srpske rekao je da će oni nastaviti da sa Srbijom obeležavaju sve važne datume.

„Mi to doživljavamo kao pitanje našeg integriteta“, rekao je Dodik.

Prema podacima srpskog Komesarijata za izbeglice, u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji „Oluja“ proterano je 250.000 krajiških Srba, 1.856 je ubijeno, a 836 vode se kao nestali.

Ta akcija počela je 4. avgusta 1995. ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica Hrvatskog veća odbrane na područja Banije, Like, Korduna i severne Dalmacije, odnosno na samoproklamovanu Republiku Srpsku Krajinu.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla hrvatsku zastavu, dok su kolone izbeglica na traktorima i drugim poljoprivrednim vozilima ulazile u Srbiju.

Akcija „Oluja“ je najveće i jedno od najsurovijih etničkih čišćenja na području bivše SFRJ u sukobima 1990-ih.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here