Za sada, bez reklamacija

Bačkopalančanin Tomislav Škorić godinama prodaje sadnice voća.

1856

Mada je duboko zakoračio u osmu deceniju života, Tomislav Tomo Škorić, izgleda ni malo ne priznaje teret godina koje nosi. Već godinama uspešno prodaje sadnice voća.


Mada je tokom radnog veka, obavljao više poslova i živeo u nekoliko gradova nekadašnje nam države, pre jedanaest godina okrenuo se prodaji sadnica. U bašti porodične kuće ovog uzornog domaćina, nalaze se sadnice jabuka, krušaka,šljiva, kajsija, vinove loze, badema… koje čekaju kupce.

Tomo sa zadovoljstvom ističe da za sada reklamacija nije imao, što mu je svakako najbolja reklama. – Najveće zadovoljstvo mi čini, kada me kupci sadnica koje sam im prodao, sretnu na ulici ili pored zelene pijace u Bačkoj Palanci, gde imam prodajno mesto, i govore kako im voće dobro rađa – ističe Tomo Škorić.

– Trenutno je prodaja sadnica voća u punom jeku, baš kao i njihova sadnja. Da je sadni materijal koji prodajem dobrog kvaliteta i da su moji kupci zadovoljni najbolja potvrda za to je da oni koji kod mene jednom pazare, ponovo dođu.

Uz prodatu sadnicu ili sadnice, Tomo kupcima deli savete koji se pre svega odnose na sadnju, ali i postupke zaštite, orezivanja. Tokom mog kraćeg boravka u njegovom domaćinstvu, kupci su dolazili po sadnice, kupovali ih i uz uputstava odlazili svojim kućama.

[wonderplugin_slider id=21]

 

– Potencijalnim kupcima nudim nekoliko hiljada komada sadnica, među kojima je šest sorti trešanja, devet sorti jabuka, osam sorti šljiva,šest sorti trešanja, pet sorti višanja, dve sorte dunja, pet sorti breskve, pa čak i badem. Pored toga, u ponudi imam i stubasto voće, kruške, jabuke, trešnje, višnje, kao i patuljasto voće tri sorte breskve i jednu sortu kajsija. U ponudi je i vinova loza, čak trinaest sorti stonog grožđa. Moram da istaknem da sve pomenute sadnice voća rađaju sa tri godine starosti, a prodajem ih kao dvogodišnju „rasadu“ – naglašava Škorić.

Sadnja voća obavlja se od sredine oktobra do prvih mrazeva, kao i tokom januara, februra i marta pod uslovom da temperatura nije ispod nule, pa sve do 25. aprila.

– U poslednje vreme, kod građana postoji sve veće interesovanje za sadnice lešnika. U ponudi imam dve vrste lešnika, a od sorti rane, srednje rane kao i kasne i srednje kasne sorte. Ko se odluči da zasnuje voćnjak na površini od jednog jutra, dobija sertifikat. Sertifikat je od posebnog značaja za one koji konkurišu za dobijanje subvencija, odnosno povraćaj određene sume novca uložene u voćarsku proizvodnju. Posebna komisija vrši nadzor i pregled voćnjaka, utvrđuje da li je sve urađeno kako propisi nalažu, pa ako svi kriterijumi budu zadovoljeni, vlasniku voćnjaka se odobrava povraćaj dela uloženog novca – kaže Škorić.

U vreme sadnje voća, Tomo je gotovo svakodnevno pored svog boksa na ulasku u bačkopalanačku zelenu pijacu. Upitan da kaže, dokle će se baviti ovim poslom, lakonski je odgovorio „samo Bog zna“!

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here