Zašto muškarci ne mogu da rade dve stvari istovremeno?

1895

Šta je gde u mozgu?

Evo ga uobičajeno mišljenje o tome koja strana mozga kontroliše koju funkciju.  Istraživanje i razumevanje ljudskog mozga svakodnevno se dramatično menja, dopunjuje i usavršava. S druge strane, moguće su različite interpretacije istog rezultata istraživanja. Međutim, postoje određene oblasti u kojima su naučnici složni.

Korišćenjem magnetskih rezonantnih slika (MRI- Magnetic Resonance Imaging), kojima se meri električna aktivnost mozga, danas je moguće identifikovati, kao i izmeriti tačnu lokaciju specifičnih funkcija mozga. Zahvaljujući opremi za skeniranje mozga možemo videti koji deo mozga vrši određeni zadatak. Kada skener pokaže specifično mesto za neku veštinu, to obično znači da će osoba biti dobra u toj veštini, da će je verovatno privlačiti poslovi koji zahtevaju tu veštinu i da će uživati dok se time bavi.

Na primer, većina muškaraca ima specifično mesto u mozgu za otkrivanje putokaza, tako da im snalaženje ide od ruke. Oni uživaju u planiranju putovanja, a za hobi najčešće izaberu nešto gde mogu da ispolje sppsobnost navigacije i orijentacije. Žene imaju specifične delove mozga za govor. U tome su dobre, lako se izražavaju verbalno i zanimaju ih takvi poslovi gde mogu da savetuju, poučavaju.

Kada se na snimku mozga ne vide jasno mesta za neku veštinu, onda to obično znači da ta osoba ili nije vična toj veštini, ili bar ne voli to da radi. Teško je, recimo, pronaći ženskog navigatora, kao što je teže naći utehu kod terapeuta muškog pola, ili naučiti pravilan izgovor engleskog jezika od muškog učitelja.

Zašto muškarci ne mogu da rade dve stvari istovremeno?

Istraživači se slažu u jednom: mozak muškarca je specijalizovan. Podeljen na fahove, konfigurisan da se koncentriše na jedan specifičan zadatak kome se sav posvećuje. Muškarac će reći da ne može da radi dve stvari istovremeno.

Kada muškarac u toku vožnje zaustavi automobil da bi pronašao svoju destinaciju na mapi, prva stvar koju uradi jeste – da isključi radio! Većina žena taj gest ne razume. Žena može da čita dok sluša muziku, pa čak i dok priča. Njoj je čudno zašto on to ne može. „Kako on to ne čuje šta mu ona govori kad gleda TV ili kad čita novine?“- pitaju se sve žene na ovom svetu.

Odgovor je sledeći: mozak muškarca je konstituisan tako da on ne može da radi više stvari odjednom zato što je sprega između njegove leve i desne hemisfere mozga zasnovana na manje „kablova“, kao i zbog toga što je njegov mozak „fahovski“. Ako mu skenirate mozak dok čita, videćete da je on tada istinski- gluv!

Ženski mozak je konfigurisan za obavljanje više zadataka odjednom. Ona može da obavlja više nepovezanih aktivnosti simultano, a da joj mozak ne bude isključen, naprotiv – on je uvek aktivan. Žena može da priča telefonom dok isprobava da kuva po novom receptu i gleda televizijski program. Ona može da se šminka dok vozi, sa uključenim radiom, a da pri tom priča telefonom sa ugrađenim mikrofonom. Ali ako muškarac kuva, a neko mu se obrati, on će se verovatno naljutiti, jer ne može da prati instrukcije sa recepta i sluša sagovornika istovremeno. Ako se muškarac brije a vi mu nešto pričate, najverovatnije će se poseći. Većina muškaraca za volanom optužiće svoju ženu što su propustili skretanje s puta- zato što je ona nešto pričala.

Pošto žene koriste obe strane mozga, mnogima je teško da razlikuju levu i desnu stranu. Oko 50% žena nije u stanju da trenutno odredi šta je levo a šta desno, a da ne pogleda prvo gde joj je prsten ili neko drugo obeležje.

Muškarcima je ovaj zadatak mnogo lakši i mnogo brže se snalaze u razlikovanju strana, jer im mozak operiše ili sa leve ili sa desne strane. Najčešće muškarci kritikuju svoje žene zbog toga što im govore da skrenu desno, a u stvari misle levo.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here