Završena selekcija 25. Festivala ekološkog pozorišta

543

Za mesec dana na Konkurs Festivala ekološkog pozorišta za decu i mlade prijavilo se preko 50 pozorišta iz celog sveta, a odabrano je osam predstava za jubilarno izdanje FEP-a.


Od 22. do 25. avgusta u Bačkoj Palanci imaćemo priliku da vidimo predstave iz Srbije, Hrvatske, Rusije, Slovenije, Italije i Bosne i Hercegovine.

Osnovni kriterijum za selekciju predstava bio je njihov umetnički kvalitet kao i mogućnost izvođenja predstave u tehničkim uslovima koje Festival poseduje. Odluku ko će nastupiti na ovogodišnjem festivalu donela je selektorka Festivala dramaturškinja Tijana Grumić. Kako je ona rekla, ono što je posebno ohrabrujuće je činjenica da se alternativna pozorišna scena za decu i mlade ne samo razvija, već vrlo često postavlja kriterijume kvaliteta i dodaje da je odziv bio izuzetan.

„I ove, kao i prethodnih godina, sve prijavljene predstave su na razne načine ispunile naša očekivanja. Neke su odgovorile na tematski okvir koji Festival podrazumeva (zaštita životne sredine, ekologija i ekologija duha), a sve su odgovorile na možda najvažnije očekivanje ovog jubilarnog festivala, a to je – da stvaraju srcem, što smo najviše želeli, jer je emocija univerzalni jezik razumevanja u pozorištu“, rekla je selektorka FEP-a.

Iako težak, izbor se ipak morao napraviti i ovo su predstave koje su odbrane za takmičarsku selekciju 25. Festivala ekološkog pozorišta za decu i mlade:

KAŠTANKA po tekstu A. P. Čehova u koprodukciji Kazališta Virovitica i Kazališta lutaka Zadar (Hrvatska)

OD KAPLJICE DO OKEANA, autorski projekat trupe Hiša otrok in umetnosti (Ljubljana, Slovenija)

KAPLJICE, trupe La Societa dela Civeta (Bolonja, Italija)

BAJKE ZA JEŽA, teatar Kovčeg (Sankt Peterburg, Rusija)

NOT THE RIGHT LEG, u koprodukciji Tri Groša, Cirkusfere i Otvorenog pozorišta DKSG (Beograd, Srbija)

JESENJA IGRA, Slobodna scena Subotice (Subotica, Srbija)

S RAZLOGOM, Kazališna družina Pinklec i LOFT (Lutkarska organizacija koju fakat trebamo), (Čakovec/Zagreb, Hrvatska).

ČUDESNI KONTINENTI, Nevid teatar (Banja Luka, Bosna i Hercegovina)

Odabrane predstave takmičiće se za nagradu “DOBRO DRVO” u sledećim kategorijama:

• Nagrada za najbolju predstavu u celini po odluci stručnog žirija (50.000,00 RSD i plaketa)

• Nagrada za predstavu najbližu deci po odluci dečijeg žirija (plaketa)

• Nagrada za najbolju predstavu po glasovima publike. (plaketa)

• Pojedinačne nagrade po odluci stručnog žirija (specijalna nagrada, glumačke nagrade, nagrada za vizuelni identite itd.)

Udruženje Festival ekološkog pozorišta za decu mlade skraćeno FEP sa sedištem u Bačkoj Palanci je nevladino, neprofitno udruženje. Osnovano davne 1994. godine radi ostvarivanja ciljeva u oblasti kulture, ekologije, obrazovanja, edukacije, a sve to sa ciljem da stvori uslove za zdravo i duhovno odrastanje dece i mladih. Putem manifestacije Festival ekološkog pozorišta već više od dve decenije sistematski neguje kulturu i značaj životne sredine u gradu bez kulturnih institucija posvećenih ovom problemu.

[wonderplugin_slider id=64]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here