Završetak radova – naredne godine

Izgradnja hrama Pokrova Presvete Bogorodice ulazi u završnu fazu

985

Naredne 2019. godine navršiće se deset godina od početka gradnje hrama Pokrova Presvete Bogorodice u bačkopalanačkom naselju Sinaj.


Kako su radovi na hramu u poslednje vreme intenzivirani, sa protonamesnikom Branetom Milovcem razgovarali smo o tome, kako se oni odvijaju i kada je planiran njihov završetak.

– Radovi na izgradnji hrama Pokrova Presvete Bogorodice, počeli su 2009. godine. Za gotovo deset godina aktivnog bogoslužbenog crkvenog života, u konkretnom slučaju ovde u Bačkoj Palanci, na delu se pokazalo, da je taj prostor neophodno oplemeniti, odnosno dograditi delove hrama, koji su zaista potrebni. Zbog toga su hramu dograđena dva bočna paraklisa, male crkvice – kapelice.

– Jedna je posvećena prepodobnoj mati Paraskevi – Svetoj Petki i nalazi se na južnoj strani, a druga je posvećena svetoj velikomučenici Marini ili Ognjenoj Mariji. Sada imamo trobrodnu lađu koja ima tri oltara. U paraklisu Ognjene Marije se nalazi i jedna vizantijska krstionica, u kojoj će buduće generacije koje će se rađati i stasavati biti krštavane. Dograđena je i priprata.

– Osobe koje se razumeju u arhitekturu i crkveno graditeljstvo, znaju da gotovo svi veliki hramovi, pogotovu oni koji su bili carske zadužbine, imaju svoje priprate. To je između ostalog urađeno u Pećkoj Patrijaršiji, ali moramo da spomenemo i Studenicu kao i Gračanicu. Svi ovi hramovi imaju funkcionalnu i liturgijsku bogoslužbenu upotrebu.

– Dakle, liturgijski prostor se i tu nalazi. Priprata treba da se koristi i tokom velikih slava, kada ima mnogo kolača i koljiva, da sve to stoji u njoj, dok se Liturgija nesmetano odvija u samom hramu. Pod tremom hrama je i palionica sveća, koja je neophodna zafunkcionisanje jednog crkvenog života i opštih potreba svih ljudi dobre volje, koji svrate ili dolaze redovno, da upale sveću i da budu prisutni na bogosluženjima. Sve to je na kraju pažljivo ukrašeno biranom fasadom, koja imitira upravo fasadu najranijih vizantijskih, odnosno hrišćanskih bogomolja, koje su građene od kamena i crvene opeke.

– Na našim prostorima, Gračanica i Bogorodica Ljeviška su tako građene. To je inače jedan tradicionalni način gradnje, koji je dugovečan. On ima svoju lepotu, koja je uvek u trendu. Materijali poput crvene opeke i sivog kamena su odraz ranoghrišćanskog načina gradnje hramova. Za sada, da ne budem subjektivan, sve ovo što se radi, nailazi na pozitivne reakcije kako onih koji žive ovde na Sinaju, tako i drugih koji ovuda prolaze. Ovaj hram će biti, mogu slobodno reći pečat ovog naselja i cele Bačke Palanke.

– Usuđujem se reći, da će u budućnosti cela Bačka Palanka i naselje Sinaj,
prepoznavati po ovom hramu. Najbitnije od svega je da je prisustvo naroda, ovde evidentno i da većinsko stanovništvo, a to su pravoslavni dolaze ovde u sveti hram – kaže protonamesnik Brane Milovac.

Govoreći o završetku radova na hramu Pokrova Presvete Bogorodice, otac Brane Milovac je istakao da je on planiran za narednu godinu.

– Mi planiramo da na desetu godišnjicu početka radova, 2019. godinu, izgradnju hrama privedemo kraju, kako eksterijerno tako i enterijerno. Sa zadovoljstvom mogu da konstatujem da je do sada freskopis urađen na dve trećine hrama. Ovih dana ćemo krenuti u freskopisanje centralne kupole, severne i južne pevnice, i verujemo da bi taj posao mogli pre proleća završiti. Nadamo se da ćemo tokom iduće godine, završiti sve poslove i hram pripremiti za osvećenje.

– Iduća godina je veliki jubilej na nivou cele Srpske Pravoslavne Crkve – 800 godina od autekafalnosti, ali i naš mali jubilej, deset godina od početka gradnje hrama Pokrova Presvete Bogorodice. Predstoje nam i radovi oko parternog uređenja, prilaznih staza kao i jednog svetosavskog doma, koji će se graditi. Svetosavski dom je neophodan za crkveni život, da se posle Liturgije, venčanja, krštenja, narod okuplja, a u njegovom sklopu bila bi i jedna kancelarija.

– Kada sve bude gotovo naziv Trga Patrijarha Pavla, gde se hram nalazi, bi onda imao pun smisao i značaj. Saradnja sa opštinom Bačka Palanka je za svaku pohvalu. Lokalna samouprava nas pomaže, kako bi se ovaj deo grada upotpunio, a samim tim i hram Pokrova Presvete Bogorodice. Ne smemo zaboraviti ni građane, koji svojim ličnim prilozima pomažu izgradnju. Ubeđen sam da ćemo zajedničkim snagama sve ovo završiti.

Kada sve bude gotovo, to će biti na ponos svih žitelja Bačke Palanke. Uostalom, sve što se gradi na dobrobot svih, izaziva osećanje radosti – zaključio je protonamesnik Brane Milovac

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here