Kako seks poboljšava vaše zdravlje

Da li ste dovoljno zdravi?

1995

Postoji ogroman broj dokaza da seks poboljšava zdravlje. Ako imate ljubavni predah tri puta nedeljno, izgorećete 35.000 kilodžula, što je jednako trčanju od 120 km godišnje.

Milena Miletić – dipl. psiholog, spec. psihoterapije, stalni sudski veštak

Seks povećava nivo testosterona koji učvršćuje kosti i mišiće i snabdeva vas takozvanim dobrim holesterolom. Endorfini, koji su prirodni lek za bolove, oslobađaju se u toku seksa i vrlo su efikasni za glavobolju, artritis i iščašenja leđa.

Hormon DHEA (dehidroepiandrosteron), koji se takođe oslobađa neposredno pred orgazam, poboljšava spoznajnu moć, jača imunološki sistem, suzbija rast tumora, gradi kosti.

Kod žena se oksitocin, hormon koji pospešuje želju za dodirom, oslobađa u velikim dozama za vreme seksa i nivo estrogena raste. Estrogen je povezan sa zdravljem kardiovaskularnog sistema i poboljšanjem kvaliteta kostiju kod žena. Rezultat delovanja svih ovih hormona je da sačuvaju srce i produže život, tako da više seksa podrazumeva duži život i manje stresa. Spisak stvari koje govore u prilog seksa sve je duži i duži.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here