25 rokov Šachového klubu Kulpín

218
Foto: kulpin.net

Šach má v sebe prvky umenia, vedy a športu. Rozvíja logické myslenie a cvičí pamäť, zvyšuje inteligenciu hráčov, pomáha rozvinúť trpezlivosť a prospieva v mnohých iných oblastiach.


Všetko to mali na zreteli kulpínski šachisti, keď pred štvrťstoročím zakladali šachový klub. Keďže si uvedomovali význam šachu v rozvoji inteligencie a v logike myslenia, osobitnú pozornosť venovali žiakom.

Toho sa dodnes držia a preto aj ich stretnutia, ktoré pravidelne mávajú vo štvrtok večer a v nedeľu predpoludním, bývajú v školskej budove. V škole pôsobí aj šachová sekcia, ktorú úspešne vedie učiteľ Radoslav Kolarski.

Predsedom klubu od samotného začiatku je Dušan Vida. Klub má zo štyridsať členov, dospelých a žiakov, a tých čo pravidelne prichádzajú na stretnutia je asi pätnásť. V sobotu 29. marca v školských priestoroch usporiadali výročné zhromaždenie, na ktorom boli nielen domáci, ale aj hostia, a na ňom analyzovali prejdenú cestu a stanovili si plány na tento rok.

[wonderplugin_slider id=64]

 

V jubilejnom roku, keď Kulpín oslavoval 650 rokov prvého písaného dokumentu o tejto osade a 250 rokov súčasného Kulpína, milovníci šachu na ustanovujúcom zhromaždení 12. januára 1995 založili Šachový klub Kulpín.

V tom roku sa aktivity rozprúdili a organizované boli turnaje na získanie IV. kategórie, čo bolo podmienkou na zápis členov do klubu. V prvých rokoch pôsobenia Šachový klub Kulpín usporiadal viaceré víkendové turnaje pod názvom Dni šachu.

Rad rokov kulpínski šachisti organizujú šachový turnaj počas júlového podujatia Predslávnosťové dni v Kulpíne (PDvK). Prvýkrát ho usporiadali v roku 2004 a zo začiatku mal lokálny ráz. Neskôr turnaj prerástol v obecnú súťaž šachistov a v roku 2008 to bol aj medzinárodný turnaj, keďže sa na ňom zúčastnili aj šachisti z Nitry.

V tom roku udelili aj cenu „Zlatého jazdca“, ktorú si odniesol celok zo Slovenska. Turnaj pozostáva z dvoch častí: súťaže mužstiev a súťaže jednotlivcov. V súťaži jednotlivcov sa hrá tzv. „bleskovka“. Žiaci tiež dosahovali pozoruhodné úspechy.

Obsiahle správy o dejinách a činnosti klubu podal predseda Dušan Vida a osobitnú správu Šachovej sekcie na ZŠ Jána Amosa Komenského vedúci sekcie Radoslav Kolarski.

[wonderplugin_slider id=75]

 

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here