Austrija potpuno zabranila korišćenje herbicida „glifosata“

U Srbiji ovaj preparat koriste skoro svi ratari

820

Dok Austrija ovih dana uvodi zabranu upotrebe herbicida „glifosata“, u Srbiji se ovaj preparat koristi u velikim količinama i nema izgleda da će se to skoro promeniti.


Profesor Stevan Maširević sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu kaže za „Politiku“ da je „glifosat“ u Srbiji nezaobilazan u proizvodnji i da ga danas koristi gotovo svaki poljoprivrednik. Kao pomoćnik ministra, pre desetak godina, kaže, radio je na uvoznim dozvolama i imao priliku da vidi kako se povećavaju količine koje se koriste.

„Postoji čak tehnologija da se i pre nicanja povrtarskih, ali i ratarskih useva koristi ‘glifosat’ kao hemijska kosidba. Zbog velike cene nafte i visokih akciza, poljoprivrednici da bi smanjili troškove, idu na redukovanu obradu. Praktično, umesto da oru i obrađuju strnjišta koja su oslobođena, oni ih tretiraju ovim herbicidom i oslobađaju od korova. To je velika ušteda za poljoprivrednike, ali u ekološkom smislu jeste problem“, kaže Maširević za „Politiku“.

On kaže da mogu da budu u problemu oni koji ga nebezbedno koriste, kontaktom, bez adekvatne zaštite ili zbog prevelike doze kojima se tom prilikom izlažu.

Srbija, smatra, i dalje ima zdravu proizvodnju hrane, iako nije u potpunosti organska, ona je vrlo blizu integralne, pre svega i zbog toga što ne koristimo GM biljke uz koje ide upotreba i ovih prepara poput „glifosata“.

[wonderplugin_slider id=10]

 

Na ekspanziju organske hrane, čije se tržište procenjuje na oko 100 milijardi evra, očigledno računa i Austrija. Ta država će, kako je nedavno objavljeno, biti prva zemlja Evropske unije koja će zakonom zabraniti upotrebu herbicida „glifosata“. Austrija je mnogo više nego druge zemlje prešla na organsku proizvodnju. Prema podacima iz 2017. godine, ta zemlja ima najviši procenat organskih useva (na čak 23 odsto zemljišta), što su značajne površine u poređenju sa sedam odsto u ostatku Evropske unije. Upravo ovo, ali i dobar politički momenat za izglasavanje propisa, može biti razlog ovako radikalnog preokreta u odnosu na zajedničku politiku EU.

Ostale zemlje EU uvele su delimičnu zabranu „glifosata“ koji je razvila kompanija „Monsanto“, koja je danas u vlasništvu nemačke kompanije „Bajer“.

„Glifosat“ je hemijski preparat za suzbijanje korova, danas široko rasprostranjen u svetu i proizvode ga gotovo sve druge hemijske kompanije, uključujući i „Bajer“.

Kako prenosi Rojters, zabrinutost javnosti pojavila se još 2015. godine kada je Svetska zdravstvena organizacija objavila da je taj preparat verovatno kancerogen. „Bajer“ tvrdi da naučna istraživanja pokazuju suprotno i da je preparat bezbedan za upotrebu, ali Rojters napominje da se ta kompanija suočava sa tužbama i tvrdnjama da ovaj proizvod može da izazove neke od najtežih bolesti.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here