Bački Petrovac prvi po reciklaži u Vojvodini

534
Foto: Dnevnik

BAČKI PETROVAC: Opština Bački Petrovac prva je u Vojvodini kada je reč o reciklaži. Predsednik te opštine Srđan Simić kaže da se kod njih sprovodi primarna reciklaža i ponosan je što su je građani to oberučke prihvatili.


– Oni sami recikliraju otpad, a zadatak i obaveza lokalne samouprave je da im obezbedimo način reciklaže, te tako građani dobijaju vreće za odlaganje reciklažnog otpada, i to najviše PET ambalaže, koja se najčešće i koristi – tvrdi Simić.

– Prosečno, građanin Bačkog Petrovca jednu flašu dnevno odloži u otpad, a nama je važno da to ne završi na deponiji, niti bilo gde drugo, osim u reciklažnom otpadu, zato je komunalna firma i obezbedila vreće za odlaganje i za PET ambalažu, papir i drugi otpad. Postoji kalendar i svaki dan se odnosi druga vrsta otpada, ali da građani ne bi čekali ili ako imaju veću količinu otpada, imamo i reciklažna ostrva.

[wonderplugin_slider id=64]

 

Reciklaža u Bačkom Petrovcu uvedena je 2016. godine i do dan danas, prema Simićevim rečima, to dobro funkcioniše.

-Ne mogu da tvrdim da sto odsto stanovništva reciklira, ali blizu smo. Nema kuće koja se nije odazvala na reciklažu. Da li stanovnici stvarno izrecikliraju stoprocentno, to ne možemo da znamo. Mnogo komunalnog otpada završi na smetlištu, nije obrađen i ne možemo da znamo da li se u njemu nalazi neki otpad koji bi trebao da bude recikliran – kaže Simić.

– U Bačkom Petrovcu, Kulpinu, Gložanu, Magliću svaka kuća ima mogućnost za reciklažu. Obezbedili smo i 16 reciklažnih ostrva i svako ko ima veće količine otpada ne mora da čeka četvrtak, na primer, kada se odlaže PET ambalaža, već može da odnese u kontejner, koji se nalazi u blizini pijace, centru, obodima naselja. Trudili smo se da pokrijemo opštinu dobro da svako ima mogućnost da otpad odnese, a da komunalna firma to posle odnese.

Godišnje oko 50 tona PET ambalaže iz Bačkog Petrovca ode na dalju reciklažu i obradu, govore podaci JKP „Progresa”. Firma ima ugovor sa kompanijom iz Gajdobre koja dalje obrađuje reciklirani otpad.

– Preduzeće prihoduje, ali reciklaža nije isplativa, jer su njihov trošak komunalni radnici, pevoz, gorivo, obezbeđivanje kontejnere, vreća, ceo proces daljeg razdvajanja otpada u krugu firme i odlaganje. Firma nema zaradu, niti plus, ali važno je da taj otpad ne završi na smetlištu, deponiji. To je teret koji podnosi lokalna samouprava, komunalna firma kako bi građani reciklirali – pojašnjava Simić. – Još uvek funkcioniše regionalna deponija na koju smo se trudili da ne završi ni kabasti, elektronski, zeleni, papir, PET, staklo, ništa što može da se reciklira. Cilj je da na smetlištu završi samo biorazgradivi otpad koji neće stvoriti štetu zemljištu na kom se nalazi i zaštititi životnu sredinu ili da neko dobije motiv da ode na deponiju, pa da je pali.

„Prosečno, građanin Bačkog Petrovca jednu flašu dnevno odloži u otpad, a nama je važno da to ne završi na deponiji, niti bilo gde drugo, osim u reciklažnom otpadu, zato je komunalna firma i obezbedila vreće za odlaganje i za PET ambalažu, papir i drugi otpad. Postoji kalendar i svaki dan se odnosi druga vrsta otpada, ali da građani ne bi čekali ili ako imaju veću količinu otpada, imamo i reciklažna ostrva“

[wonderplugin_slider id=174]

 

Bački Petrovac nema problem sa divljim deponijama, čak i ako se stvore, tvrdi Simić, brzo se uklone, u roku od dan-dva.

– Kad je reč o animalnom otpadu i to smo sistemski rešili, te kompanija „Eko vet” po ugovoru o javnoj nabavci, svako ko ima animalni otpad, odlaže uz potvrdu veterinara. Firma dolazi po uginulu životinju i nijedna ne završi ni na smetlištu, jami, nigde gde nije propisano – kaže predsednik Opštine Bački Petrovac.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here