Dan Opštine Bački Petrovac

280
Foto: Opština Bački Petrovac

Dana 15. oktobra 2020. godine obeležen je već tradicionalno Dan Opštine Bački Petrovac. Petnaesti oktobar je ujedno i datum koji se u Opštini Bački Petrovac obeležava kao Dan oslobođenja od okupatora u Drugom svetskom ratu.


Ovogodišnja proslava otpočela je polaganjem venaca ispred spomenika u centru Bačkog Petrovca, podignutog u čast boraca i rodoljuba iz ovog kraja, koji su poginuli za vreme II svetskog rata ( 1941-1945) braneći svoju otadžbinu i svoj narod. Spomenik su podigli preživeli učesnici Narodno oslobodilačkog rata i građani ove opštine u znak sećanja na pale heroje i rodoljube iz ove sredine.

Centralna proslava otpočela je svečanom sednicom Skupštine opštine u Slovačkom vojvođanskom pozorištu sa početkom u 12:00 časova koju je otvorio njen predsednik Jan Jovankovič i tim povodom pozdravio je sve cenjene goste. Sa rečima dobrodošlice se gostima takođe obratila i predsednica Opštine Bački Petrovac Jasna Šproh a kao i Nj.E. Fedor Rosoha, ambasador Slovačke Republike u Srbiji.

Potom je usledila svečana dodela nagrade i priznanja Opštine Bački Petrovac. Dobitnik Nagrade Opštine Bački Petrovac za 2020. godinu je Vladimiru Krnaču iz Bačkog Petrovca, za uspehe u televizijskim i raznim drugim takmičenjima iz opšteg znanja, u kojima je redovno pobeđivao dugi niz godina. Posebno javno priznanje za 2020. godinu je dodeljeno Janu Čaanjiju iz Bačkog Petrovca za zapažene rezultate i dugogodišnji aktivan rad u oblasti sporta, naročito sa decom i omladinom i Miroslavu Babjaku iz Bačkog Petrovca, za doprinos na polju pozorišne umetnosti i dugogodišnju saradnju kao glumca u pozorištima „VHV“ i u „Slovačkom vojvođanskom pozorištu“. Sportsko priznanje za 2019. godinu su dobili Mareku Medovarskom iz Bačkog Petrovca, uspešnom mladom sportisti, za postignute vrhunske rezultate u Republici Srbiji i inostranstvu u borilačkim veštinama u 2019. godini, kao i prethodnim godinama i Odbojkaškom klubu „KULPIN“ Kulpin za postignute rezultate u 2019. godini, kao i u prethodnim godinama.

[rev_slider alias=“oaza_mb“][/rev_slider]

 


Deň obce

Ako je to už tradične i tohto roku 15. októbra prebiehala oslava Dňa Obce Báčsky Petrovec. Zároveň pätnásty október je dátum, ktorý sa v obci Báčky Petrovec zaznamenáva ako Deň oslobodenia od okupantov v druhej svetovej vojne.

Tohtoročná oslava sa začala kladením vencov k pamätníku v strede Báčskeho Petrovca, postaveného na česť padlým z tohto územia, ktorí zahynuli počas II. svetovej vojny (1941-1945), brániac svoju vlasť a svoj ľud. Pamätník postavili účastníci, ktorí prežili vojnu a občania tejto obce ako spomienku na padlých hrdinov a vlastencov z tohto prostredia.
Ústredná slávnosť sa začala slávnostným zasadnutím Zhromaždenia obce v Slovenskom vojvodinskom divadle so začiatkom o 12.00 hodine, ktoré otvoril jeho predseda Ján Jovankovič a pri tej príležitosti privítal všetkých ctených hostí. Uvítacím slovami prítomných pozdravila aj predsedníčka Báčskopetrovskej obce Jasna Šprochová a J.E Fedor Rosocha, veľvyslanec Slovenskej republiky v Srbsku.

Potom nasledovalo slávnostné udelenie ceny a uznaní Obce Báčsky Petrovec. Cena Obce Báčsky Petrovec na rok 2020 bola udelená Vladimírovi Krnáčovi z Báčskeho Petrovca za úspechy v televíznych a rôznych iných súťažiach všeobecných vedomostí, v ktorých pravidelne víťazil dlhý rad rokov. Osobitné verejné uznanie sa dostalo Jánovi Čánimu z Báčskeho Petrovca za pozoruhodné výsledky a dlhoročnú aktívnu prácu v oblasti športu, najmä s deťmi a mládežou a Miroslavovi Babiakovi z Báčskeho Petrovca za prínos v oblasti divadelného umenia a dlhoročnú spoluprácu ako herca v divadlách VHV a v slovenskom vojvodinskom divadle. Za rok 2019 Športové uznanie bolo udelené Marekovi Medovarskému z Báčskeho Petrovca, úspešnému mladému športovcovi za dosiahnuté špičkové výsledky v Republike Srbsko a v zahraničí v zápasníckych zručnostiach v roku 2019, ako i v minulých rokoch a Volejbalovému klubu Kulpín z Kulpína za dosiahnuté výsledky v roku 2019 a v predošlých rokoch.


Pogledaj: Bački Petrovac među pet lokalnih samouprava u kojima su napravljeni razvojni planovi uz učešće građana

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here