Folklorni festival: Tancuj, Tancuj …

788

GLOŽAN: U subotu 26. maja, će se u Gložanu održati tradicionalni, već 48. po redu Folklorni festival slovačkih vojvođanskih pevačkih i plesnih grupa, pod nazivom Tancuj Tancuj.

Festival kao i obično organizuju Nacionalni savet Slovaka u Srbiji, Zavod za kulturu vojvodjanskoh Slovaka, Slovačko Kulturno umetničko društvo Jednota iz Gložana, Mesna zajednica Gložan, kao i Opština Bački Petrovac.

Festival se sastoji iz tri dela, odnosno u 13 časova je na programu koncert pevačkih ansambala, horova i orkestara, u Domu kulture u Gložanu. Zatim će se u 16 sati održati tradicionalni Defile učesnika festivala ulicama Gložana obučenih u tradicionalne slovačke nošnje iz svoje sredine. U 17 časova je svečano otvaranje festivala, kao i prvi Koncert plesnih ansambala slovačkih vojvođanskih kulturno umetničkih društava.

U 20 časova je na programu drugi Koncert plesnih ansambala, koji Televizija Vojvodine direktno prenosi na našem drugom programu. U okviru koncerta horova i orkestara će se ove godine takmičiti 26 izvođača. U okviru prvog koncerta će se predstaviti 11 plesnih ansambala, a u okviru drugog 9 Slovačkih Kulturno umetničkih društava iz Vojvodine.

U revijalnom delu nastupiće folklorni ansambli drugih naroda, koji žive u Vojvodini, kao i gosti iz Slovačke Republike. Pobednik festivala putuje na centralni Folklorni festival u Slovačkoj Republici pod nazivom – Podpolianske slávnosti na Djetve – što omogućava Nacionalni savet Slovaka u Srbiji.

Osim samog festivala u okviru programa su kao i obično i razne prateće manifestacije, kao što su naprimer Etnografska izložba u organizaciji Udruženja žena iz Gložana u Domu kulture, kao i Izložba starih fotografija Ondreja Stupavskog, takodje u holu Doma kulture.

Posebno atraktivna prateća manifestacija je Vašar starih zanata, i rukotvorina, kao i starih slanih i slatkih specijaliteta, u organizaciji Asocijacije Slovačkih udruženja žena, u arealu amfiteatra u Gložanu. Svi ljubitelji folklora i starih zanata i specijaliteta su dobrodošli.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here