Gradiće se put i biciklistička staza od Bačkog Petrovca do Novog Sada

3332
Srđan Simić, predsednik opštine Bački Petrovac/Foto: Dnevnik, R. Hadžić

BAČKI PETROVAC: Predsednik Opštine Bački Petrovac Srđan Simić ističe da im građani najviše traže završetak kanalizacione mreže i rekonstrukcija vodovoda.


– U planu je izrada projektne dokumentacije i za vodovod i za kanalizaciju. Naslanjamo se pre svega na Vladu Republike Srbije, odnosno program “Srbija 2020/25” koji je nedavno predsednik države Aleksandar Vučić predstavio, kada je u pitanju finansiranje. Svaka mesna zajednica u Srbiji dobiće rekonstruisanu vodovodnu, odnosno kanalizacionu mrežu- kaže Simić. -U Bačkom Petrovcu trenutno je oko 40 odsto izgrađenosti komunalne infrastrukture kada je reč o odlaganju otpadnih voda, ali je određeni broj cevi od azbesta, te je neophodna zamena.

On ističe da nije reč o malim investicijama,već krupne i velike za njihovu opštinu, a otišli su i korak dalje u projektu za vodovod, što je jednostavnije i brže sprovesti, nego posao s otpadnim vodama.

„Krajnji cilj je da imamo automatizovanu kanalizacionu i vodovodnu mrežu, da šta god da se desi na mreži, u kontrolnom centru u istom trenutku može da se vidi i reaguje“

– Naša obaveza je da u naredna tri meseca završimo projektnu dokumentaciju koja se odnosi na otpadne i pijaću vodu. Pre svega, mislim da treba raditi na zdravoj pijaćoj vodi, rekonstrukciji vodovoda i zameni azbestnih cevi i načinom prečišćavanja voda, ali paralelno sa tim i na završetku kanalizacije zbog otpadnih voda- tvrdi Simić. – Otpadne vode rešavamo tako da građani koji nemaju mogućnost priključka na kanalizacionu mrežu, komunalna firma reguliše taj deo otpadnih voda.

[wonderplugin_slider id=177]

 

Za rekonstrukciju vodovodne mreže i automatizaciju vodovoda u Bačkom Petrovcu potrebno je oko dva miliona evra, dok je za kanalizaciju potrebno i više.

– Neophodno je završiti 60 odsto kanalizacione mreže u u Bačkom Petrovcu, zatim Kulpinu, gde ne računamo kućne priključke, jer su oni posebna stavka, neophodno je i da se dogradi prečistač u Bačkom Petrovcu, izgradi potisni vod od Kulpina do Bačkog Petrovca i uradi automatizacija kanalizacione mreže- kaže Simić. – Krajnji cilj je da imamo automatizovanu i kanalizacionu i vodovodnu mrežu, da šta god da se desi na terenu i mreži u kontrolnom centru u istom trenutku vidi i reaguje. Tada ćemo moći da pratimo i potrošnju, kvarove, te će kompletan sistem vodovoda i kanalizacije biti vidljiv, kao što je slučaj u svakoj razvijenoj zemlji.

Opremanje sportske hale u Gložanu

Kada je reč o manjim investicijama, Simić navodi da će u Gložanu uskoro biti kompletno opremljena sportska hala, koja je otvorena 2016. godine.

– Opština je u dva, tri navrata već kupovala opremu neophodnu za funkcionisanje, a sada smo dobili podršku od Pokrajinskog sekreterijata za sport i omladinu kroz sredstva za obezbeđivanje svih neophodnih rekvizita i opreme za funkcionisanje te sportske hale- kaže Simić.

– Biće urađen i spomen-park poručniku Žugiću, stradalom u Drugom svetskom ratu. U MZ Maglić završavamo rekonstrukciju crkve i u planu su rekonstrukcija Doma penzionera koje će finansirati Opština, uređenje zelenih površina i parkova. U Bačkom Petrovcu se i dalje radi izgradnja, odnosno rehabilitacija kolovoza, što spada u veće investicije.

Prema njegovim rečima, lokalna samouprava sarađuje i sa JP “Putevi Srbije” da se putni pravac od Bačkog Petrovca ka Novom Sadu kompletno uredi i rekonstruiše.

– Projekat je gotov, čekamo momenat kada će i to početi da se radi, a biciklistička staza planirana je bentom kanala od “Akva parka Petrolend” do Novog Sada, što ide paralelno sa državnim putem, ali nije uz put, već kanal, tačnije nasip. Tu imamo dosta nerešenih imovinsko-pravnih odnosa, jer nije završena komasacija u Bačkom Petrovcu, ali i na tome radimo – ističe Simić. -Poslaćemo pismo o namerama JVP “Vode Vojvodine” da uredimo kanal Begej kroz urbani deo naselja Bačkog Petrovca, a radićemo otresišta, atarske puteve.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here