Guvernér Národnej banky Slovenska po druhýkrát aj v Petrovci

491

Včera predpoludním Báčsky Petrovec navštívila slovenská delegácia v čele s guvernérom Národnej banky Slovenska Jozefom Makúchom.

Šesťčlennú delegáciu zo Slovenskej republiky po Petrovci sprevádzala Katarína Melegová-Melichová, predsedníčka MOMS Petrovec.

Inak doteraz iba jeden guvernér Srbska (Mlađan Dinkić roku 2002) len raz navštívil Báčsky Petrovec. Ale iba ako súčasť vlastnej straníckej politickej aktivity.

Guvernér Slovenskej republiky Jozef Makúch so svojimi spolupracovníkmi v časovom úseku za necelý rok už druhýkrát zavítal do Petrovca.

Vlani v auguste v rámci trojdňového podujatia a trojitého otvorenia výstav bankoviek a mincí platidiel na území súčasnej Slovenskej republiky tri prostredia – Belehrad, Báčsky Petrovec a Kovačica – mali možnosť privítať vysokých hostí zo Slovenskej republiky v čele s guvernérom. Ten aj v Petrovci v čitárni Knižnice Štefana Homolu otvoril výstavu Bankovky a mince od vzniku Slovenskej republiky po súčasnosť (1993 – 2017).

Návšteva

Pri organizovaní ďalšej spolupráce predstaviteľov Národnej banky Slovenska v Bratislave s tunajšími Slovákmi, delegácia NBS zase zavítala do viacerých prostredí vo Vojvodine.

Program pracovnej cesty v dňoch od 8. do 11. mája 2018 v Srbsku hostí zo Slovenska zaviedol najprv do Zrenjanina. Potom do Kovačice, Slankamenských Vinohradov a Nového Slankamenu.

Včera na programe mali návštevu Báčskeho Petrovca a Selenče dnes Nového Sadu.

Vysokých hostí zo Slovenskej republiky v Báčskom Petrovcidnes predpoludním najprv privítali matičiari v Dome Matice slovenskej v Srbsku Ľudovíta Mišíka. Predseda Ján Brtka so spolupracovníkmi ich poinformovali o aktivitách MSS. Posťažovali sa, že nemajú zabezpečený stály finančný zdroj pre činnosť Matice.

Návšteva v Petrovci pokračovala na akademickej pôde Gymnázia Jána Kollára. Riaditeľka Anna Medveďová im pripomenula nastávajúce významné jubileum – storočnicu existencie petrovského gymnázia. Ako aj aktivity, ktoré plánujú pritom realizovať. Guvernér Jozef Makúch pre žiakov gymnázia prichystal aj prezentáciu z oblasti bankovníctva, spojenou s diskusiou.

Napokon po obedňajšej prestávke hostí privítali aj v Spolku petrovských žien. Tu im predsedníčka Mária Gašparovská priblížila dejiny a aktuálne aktivity spolkárok a spoločne si prezreli aj expozíciu etnografickej výstavy zachytávajúcu slovenské tradície.

Pri krátkej prechádzke Petrovcom, predtým ako sa presunuli do Selenče, hostia sa zastavili aj v Galérii Zuzky Medveďovej.

Selenča

V Selenči podľa harmonogramu mali prijatie v Biznis centre Slovan. Ako aj obhliadku podniku Zdravo Organic na výrobu a spracovanie zeleniny a ovocia. Tiež aj prehliadku etnickej expozície v základnej škole Jána Kollára.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here