Kako se pravi kulen u Bačkom Petrovcu

Tradicija proizvodnje kulena.

520
Preuzeto sa: agromedia.rs

BAČKI PETROVAC – Među brojnim jelima tradicionalne slovačke narodne kuhinje posebno mesto zauzima kulen, a kako kažu njegovi tvorci samo je prava mudrost mogla da stvori tako savršen mesni proizvod.


Naša ekipa posetila je jedno domaćinstvo u Bačkom Petrovcu, gde je prisustvovala njegovoj proizvodnji.

Karol Horvat iz Bačkog Petrovca već godinama se bavi proizvodnjom i prodajom kulena. Sve potrebno znanje o njegovoj pripremi naučio je od svojih roditelja. U početku ga je pravio samo za svoje domaćinstvo, a nakon nekoliko godina proširio je proizvodnju i registrovao firmu, tako da danas on proizvede nešto više od tonu kulena.

“Tradicija počinje od naših pradedova, mi smo od njih naučili. Mi smo nekada pravili u malim količinama a sada više. Tove se svinje oku godinu dana, nekada se tovilo do dve godine pa se onda od toga malo kulena napravilo. Tražen je jer je pikantan, mi dosta ljute paprike stavljamo”, rekao je Karol Horvat, proizvođač kulena.

Nakon što se meso iseče i samelje, njemu se dodaju paprika, so i beli luk, a za razliku od slavonskog i sremskog kulena, Slovaci dodaju i kim. U Bačkom Petrovcu na sto kila mesa ide oko 2 kilograma domaće ljute paprike, što znači da ljudi u Bačkom Petrovcu vole ljutinu. Nakon mešanja i punjenja, kulen se nosi u pušnicu, gde treba da odstoji nekoliko meseci.

 

[rev_slider alias=“euro-af-salon-namestaja“][/rev_slider]

 

“Tamo dobija 4-5 dimova, ne vatre, nego dim i to svaki drugi dan i kad dobije lepu boju onda ide u komoru. Ja najviše koristim bukovu piljevinu, i to na dva-tri dima, a onda na trećem stavim malo drvo od trešnje pa pospem piljevinom i od te trešnje dobija lepu crvenu boju kulen”, kaže Karol Horvat.

Kulen inače nije nacionalno jelo u Slovačkoj, to je specijalitet iz Bačke. Dolaskom Slovaka na područje Vojvodine u 18-om veku, oni ga prihvataju i dovode ga do savršenstva. Danas je on nadaleko poznat i brendiran proizvod koji uvek nađe svog kupca.

POGLEDAJ: Nastavlja da raste broj obolelih u opštini Bački Petrovac

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here