Naš kulen miriše do Indije i Kine

3609

BAČKI PETROVAC: Karol Horvat iz Bačkog Petrovca, proizvođač poznatog specijaliteta – slovačkog kulena „petrovačke klobase“, dugo će pamtiti nedavno završeni prošlogodišnji 85. međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu.


Kako i ne bi, kada je na ovoj međunarodnoj smotri najboljih proizvođača poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, stručni žiri baš njegov proizvod – kulen izrađen po porodičnoj recepturi staroj nekoliko vekova, dobio Veliku zlatnu medalju i šampionski pehar.

Na taj način, ovaj specijalitet, koji Horvat priprema na svom porodičnom gazdinstvu, uz pomoć pre svega članova porodice i nekolicine prijatelja, dobio je zvaničnu potvrdu da je najbolji, ne samo u Srbiji i regionu…

– Radio sam ranije kod nas, u „Kooperativi“, najvećoj fabrici metli na Balkanu, ali, kad se ta proizvodnja, pre petnaestak godina ugasila, pokušavao sam svašta, dok se nisam našao u onome, što, kako se pokazalno, najbolje znam, jer je proizvodnja kulena već vekovima kod nas u porodici – objašnjava Horvat.

– Uvek smo pravili kulen, ali sam ja odlučio da proširim proizvodnju, tako da sada imamo 30 krmača, i sami gajimo tovljenike od čijeg mesa ali, tek kada su stariji od godinu dana, i kada im meso „sazri“, pravimo naš proizvod.

Receptura za kulen se pripremala decenijama, ali, osnovno je, da uz najkvalitetnije meso, u masu od koje se pravi kulen, kako kaže Horvat, dodaju i 15 odsto masnoće, so, beli luk, kim, i naravno, najkvalitetnija slatka i ljuta mlevena paprika koju je jedno vreme gajio sam, a sada ima svog proverenog proizvođača.

[wonderplugin_slider id=104]

 

– Kulen se dimi tek tri do četiri dima, u nekih desetak dana u pušnici – otkriva Horvat. – Dimim ga samo noću, kada je hladnije, a kasnije, kada dobije dovoljno dima, sklanjam ga na tavan da se vetri, a zatim u komoru za zrenje…

Karol Horvat

Naš sagovornik objašnjava da je ovako proizveden kulen počeo da nudi po raznim gastronomskim manifestacijama i sajmovima, i da su kvalitet prepoznali kako kupci, tako i stručnjaci.

– Kupci mi dolaze kući, lako plasiram 1,3 tone kulena koje proizvedemo – zadovoljan je Horvat. – Ovo priznanje na Sajmu, naravno, nije prvo, ali je dosad najveće. Koliko mi je poznato, naš kulen je stigao do Njujorka i Nju Delhija, a i do Kine – priseća se Horvat. – Imamo redovne kupce iz Nemačke i Holandije, a najveći deo, ipak, kupe Novosađani i Beograđani, koji umeju da cene kvalitet.

ZETOVI DA NASTAVE POSAO

Naš sagovornik posebno ističe pomoć porodice – supruge Ane, a takođe i ćerki Aleksandre i Marine, koje studiraju u Slovačkoj, ali svaki raspust provode u Srbiji i pomažu u porodičnom poslu.

– Videćemo hoće li zetovi da preuzmu porodičnni posao – priča Horvat. – Dok ja mogu, radiću i učiću ih, a kasnije…

[wonderplugin_slider id=67]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here