Od Dunaja hlbokyho

464
Foto: kulpin.net

V Dome kultúry v Selenči včera (16.2) odznel vydarený hudobný večierok, ktorý bol koncipovaný ako prezentácia CD-čka slovenských ľudových piesní z Vojvodiny: Od Dunaja hlbokyho v interpretácii Anny Berédiovej, ktorý bol však omnoho viac.


Bol to poldruhahodinový program, v ktorom vystúpili štyria interpreti, šiesti hudobníci, dve moderátorky a nezištne ruky k dielu ochotne priložili ďalší priatelia a priaznivci Anny Berediovej.

Všetci oni tímovou prácou nemalým podielom prispeli, aby koncert prebiehal plynulo a mal „nitku“, ktorá ho hladko viedla a udržiavala pozornosť návštevníkov.

Kvalitný prednes všetkých spevákov a hudobníkov a krásna pastva pre oči, ktorá pohládzala duše milovníkom slovenského ľudového kroja, si zaslúžili obdiv a na záver aj búrlivý potlesk. Zaslúžene.

Anna Berédiová nás už zvykla na kvalitu svojho prednesu, ktorý vysoko ohodnotili nielen naši hudobníci, ale aj odborníci na Slovensku. Nešetrili s chválami Anninho spevu ani v známej šou Zem spieva slovenskej RTV.

[wonderplugin_slider id=64]

 

Náš popredný hudobník Ondrej Maglovský, ktorý Annu nacvičoval a viedol orchester pri nahrávaní nosiča zvuku a tiež na včerajšom koncerte, s oduševnením hovoril o tomto novom CD-čku, na ktoré môžu byť hrdí nielen rodičia Anny Berediovej a Selenčania, tiež všetci tí, čo Aničku viedli na jej speváckej dráhe, počnúc Jurajom Súdim, Annou Medveďovou a ďalšími, ale hrdí môžeme byť všetci. Veď, je príkladom pre všetkých, ako sa zachováva materčina a kultúrne dedičstvo.

 

Program moderovali Danica Vŕbová a Katarína Trusinová, na promócii vystúpili Tatiana Jašková, Magdaléna Kaňová a Zlatko Klinovský. Orchester dirigoval maestro Ondrej Maglovský, ktorý hral aj na harmonike a pracoval v zložení: Gyula Toll (I husle), Sergej Šapovalov (II husle), Vladica Stanković (flauta), Djordje Petriško (gitara) a Ervin Malina (kontrabas). Na javisku sa síce nevidel, ale za javiskom odpracoval veľký kus práce – Patrik Rago tiež dokázal divy. Za krátky čas Aničku trikrát prezliekol do nádherných selenčských krojov a podsukne a sukne vždy boli „pod motúz“.

Na úvod večierka sa prihovorila Libuška Lakatošová, predsedníčka NRSNM a Anna Medveďová, etnologička.

Nahrávanie CD-čka finančne podporil Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí. Hudobnú úpravu mal na starosti Ondrej Maglovský a zvukovú réžiu Darko Varga.

[wonderplugin_slider id=75]

 

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here