Petrovački kulen (Petrovská klobása) – dva i po veka 

Ukusi Vojvodine

861

Među brojnim jelima tradicionalne slovačke narodne kuhinje u Bačkom Petrovcu posebno mesto zauzima petrovački kulen.

Tradicija proizvodnje petrovačkog kulena (Petrovskéj klobási) duga je više od dva i po veka i njena istorija seže u daleke godine 18. veka. Povezana je sa naseljavanjem Slovaka u Vojvodinu i Bački Petrovac. Specifikum tradicije vojvođanskih slovaka osim kulturnih i tradicionalnih vrednosti je i napredna poljoprivreda, zanatstvo i kulinarstvo.

Petrovački kulen postao je „brend“ ovdašnjeg života a prvi put se službeno pominje na velikoj izložbi poljoprivrednih proizvoda 1873.godine u Beču i od tada je ovaj bačkopetrovački proizvod uspešno zakoračio u svet.

Petrovački kulen spada u fermentisane (trajne) proizvode, visokog kvaliteta. Veštinaproizvodnje ovog tradicionalnog proizvoda u Bačkom Petrovcu prenosi se sa kolena na koleno. Najzačajnije je napomenuti da je ovaj proizvod potpuno prirodan, bez aditiva, konzervansa i sintetičkih dodataka. Specifičnog je i prepoznatljivog ukusa, mirisa, boje i izgleda.

Zbog svojih vrhunskih karakteristika, specifičnog postupka proizvodnje i geografskog položaja Bačkog Petrovca, kao i posebni lokalni klimatski uslovi koji imaju značajan uticaj na proces sušenja i fermentacije ovog tradicionalnog proizvoda, opredelili su da se petrovački kulen (Petrovská klobása) zaštiti geografskom oznakom ime porekla.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here