„S Tamarom u akciji“ u Bačkom Petrovcu: Pomoć za porodicu Kovačević (VIDEO)

Ekipa predvođena autorkom Tamarom Grujić, promenila je namenu prostorija u njihovom domu koji je nekada bio poslovni prostor.

4601

Milica Kovačević je još kao mala, zajedno sa roditeljima napustila rodni Vukovar i od 1997. godine nastanili su se u Bačkom Petrovcu. Već dovoljno teškom detinjstvu doprinela je i smrt oca, koji joj je umro na rukama, kada je imala 9 godina. Po završetku srednje škole, udala se i rodila dvoje dece, Lanu i Luku.

Ipak, nedaćama ove žene tu nije bio kraj – često je trpela nasilje od muža alkoholičara. Kada je Luka napunio godinu dana, donosi odluku da se razvede. Od tada Milica i deca žive sa njenom majkom, Snežanom. Teško je obolela, metastaze su vremenom zahvatile veći deo organa i potrebna joj je stalna nega.

Zbog stalne brige o majci i deci, ova samohrana majka ne može da se zaposli. Žive skromno, bez ičije pomoći a Milica ne retko radi i najteže fizičke poslove, samo da bi doprinela održanju svih potreba porodice.

Žive u objektu koji je Milica dobila od Komesarijata za izbeglice, ranije je to bio poslovni prostor – lokal te je zato bilo neuslovno za život četvoročlane porodice.

U kuću se ulazilo sa ulice, pločice su bile u glavnoj prostoriji, a poslednji deo kuće bio je magacin, koji Milica uopšte nije mogla da koristi. Imala je kakvo-takvo, improvizovano kupatilo, a sama je iskopala kanalizaciju.

Tamarina ekipa je pre svega promenila namenu svih prostorija. U kuću se odsada ulazi iz dvorišta, zamenjena je stolarija koja je omogućila da u mračnim prostorijama ima više svetlosti. Urađena je fasada, potpuno novo kupatilo, završeni su radovi oko septičke jame, izbetonirani su svi podovi i postavljen laminat.

Deca su dobila svoj deo kuće od magacinskih prostorija, baka svoju sabu, a Milica novu kuhinju i dnevnu sobu. Sve je napravljeno kako bi ovoj hrabroj i vrednoj ženi budući život bio koliko je god moguće olakšan.

Dok su trajali radovi na ovom porodičnom objektu, Tamara je stigla i da upozna živopisnu opštinu Bački Petrovac i to kroz kulturu i tradiciju Slovaka, koji ovde žive stolećima.
Tamara Grujić: „Uživali smo u raznolikosti i koloritu slovačkih narodnih nošnji, u folkloru i starim zanatima. Upoznali smo se sa načinom izrade tradicionalne slovačke venčanice. Posetili smo najstariju Zavičajnu kuću Slovaka i Galeriju Zuske Medvedjove i videli dela prve akademske slikarke vojvođanskih Slovaka. Ispričaćemo vam i priču o jednom od najznačajnijih dvoraca porodice Dunđerski u Kulpinu, u čijem sklopu je i Muzej poljoprivrede. Vredni ljudi opštine Bački Petrovac su nam pokazali kako se pravi kulen, domaće pivo, gastronomski specijaliteti ali i o ono po čemu su Petrovčani najpoznatiji – metle od sirka. Gledajte našu novu akciju, petu epizodu u petak, 17. aprila na Prvom programu RTS-a.

 


Pročitaj više:

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here