U Kisaču održan Festival slovačke narodne nošnje u Vojvodini

483

Kisač je sinoć na otvaranju 4. festivala slovačke narodne nošnje u Vojvodini, bio mesto raskošne kulturne manifestacije slovačke nacionalne zajednice u organizaciji Kulturnog centra „Kisač”.


Festival je u 16.30 simbolički otvorilo dvadesetak devojaka u narodnim nošnjama koje su vozile bicikl i bile predvođene Marijom Petrik, starom ženom iz Kisača koja nikad ne skida slovačku narodnu nošnju. One su se zaustaville na nekoliko trenutaka ispred Kulturnog centra „Kisač”, gde su ih čekale dve žene, jedna u beloj narodnoj nošnji, druga u crnoj, između kojih je stajao muškarac u košulji i kecelji staroj 140 godina. Muškarac je držao svečeni štap kojim su nekada Slovaci pozivali goste u svatove i knjigu o kisačkim tradicionalnim nošnjama Knjigu je stavio u korpu Marije Petrik, kojoj je i posvećena, potom je kolona biciklista nastavila vožnju ulicama Kisača…

To je mali detalj s raskošne kulturne manifestacije vojvođanskih Slovaka u godini u kojoj obeležavaju čak tri jubileja: 100. godišnjicu Slovačkih narodnih svečanosti i otvaranje Gimnazije i slovačke štamparije u Bačkom Petrovcu. Festival je nastavljen otvaranjem Galerije „Ljudevit Miloš Mičatek” i izložbe „Slovačka svadba” u Kulturnom centru.

[wonderplugin_slider id=136]

 

– Zahvalni smo Gradu i gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću na podršci. Grad je u adaptaciju Letnje sale Kulturnog centra i galerijski prostor investirao 4,8 miliona dinara – rekao je za „Dnevnik” direktor Kulturnog centra Pavel Surovi. Kako je naveo, Galerija „Ljudovit Miloš Mičatek” s modernom galerijskom i audio-opremom sada predstavlja najveću galeriju slovačke zajednice u Vojvodini, što ih raduje jer će tamo u budućnosti mnogi slovački umetnici moći da predstavljaju svoje radove.

U gala programu gosti Festivala su imali priliku da pogledaju slovački etno-mjuzikl „Aničko i Janičko” i modnu reviju kreatorke Jaroslave Vurili Kocan iz Slovačke Republike, kao i reviju starih slovačkih narodnih nošnji iz mesta u Vojvodini u kojima žive Slovaci. Nakon festivala je priređeno narodno veselje.

[wonderplugin_slider id=64]

 

Projekat „Tolerancija i raznolikost udružene u zajednički život Vojvodine” realizuje „Dnevnik” uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i verske zajednice

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here