U Kulpinu izložba fotografija o Romanovima

Ova izložba nikoga neće ostaviti ravnodušnim

567

KULPIN: Srpska pravoslavna crkvena opština kulpinska, Sretenjski manastir iz Moskve i studio „Ruski Car“ su u Velikom dvorcu muzejskog kompleksa u Kulpinu upriličili svečano otvaranje izložbe fotografija „U susret ruskom caru“, u godini kada se navršava 100 – godišnjica mučeničke končine poslednjeg ruskog imperatora i njegove porodice, koji su i u ruskoj i srpskoj crkvi pribrojani liku svetitelja.


U uvodnom delu prisutne je ispred Muzeja Vojvodine pozdravila kustos Dragana Vujaklija. Zahvaljujući se organizatorima ove prelepe izložbe koja, kako je navela, nikoga neće ostaviti ravnodušnim, kao muzejski pedagogog upoznala je prisutne da će za vreme trajanja izložbe u muzeju biti realizovane edukativne radionice za decu OŠ „Jan Amos Komenski“ iz Kulpina.

Veliki broj ljubitelja i poštovaoca lika i dela Cara Nikolaja je mogao da čuje dve stare srpske pesme „Oda voždu Karađorđu“ i „Oj Moravo“ i jednu rusku pesmu „Tamna je noć“ u izvođenju članova Folklornog ansambla „Vila“ iz Novog Sada i KUD-a „Mitropolit Stefan Sratimirović“ iz Kulpina.

Jerej Lazar Majstorović, paroh kulpinski je posvedičo da je ova prelepa izložba fotografija u danima kada proslavljamo praznik nad praznicima, svedočanstvo da je ljubav jača od mržnje i da je istina jača od laži.

Petar Đurđev, direktor Istorijskog arhiva grada Novog Sada, je pored mnogobrojnih istorijski činjenica koje govore o osvedočenoj ljubavi svete carske porodice Romanov, prisutne podsetio i na reči Svetog Cara Nikolaja upućene kralju Aleksandru 1914. godine: „Svi moji napori biće usmereni na očuvanju dostajanstva Srbije,…. Ni u kom slučaju Rusija neće biti ravnodušna prema sudbini Srbije“.

Ukazujući da izložbu čine crno – bele fotografije iz istorijskih arhiva i ličnih albuma porodice Romanov koje su podeljene u nekoliko tematskih celina, Đurđev je izneo da je sveta carska porodica svoju veru u Boga živoga svedočila delima, o čemu svedoče i fotografije izložene u ovom prelepom zdanju.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here