U porastu krivolov prepelica i u Bačkom Petrovcu

217
Foto: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica

U Srbiji se svake godine u krivolovu ubije više od 60.000 prepelica, a tokom avgusta otkriveno je 46 slučajeva krivolova prepelica korišćenjem zakonom zabranjenih elektronskih vabilica, što je povećanje u odnosu na ranije godine, saopštilo je danas Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.


Najgora situacija i ove godine je u opštini Trstenik gde u gotovo svakom selu krivolovci postavljaju te uređaje, tako da je ove godine u selima trsteničke opštine zabeleženo čak 11 slučajeva krivolova prepelica.

Na „crnoj“ listi sledi opština Varvarin sa pet slučajeva, Bački Petrovac sa četiri i Malo Crniće sa tri otkrivena slučaja, a krivolov prepelica zabeležen je na teritoriji 22 opštine gde je pronađeno ukupno 56 uređaja.

Situacija je, ocenjuju, zabrinjavajuća, i podsećaju da je uoči početka lovne sezone na prepelicu Lovački savez Srbije upozorio lovce i podsetio svoje članove da su elektronske vabilice zakonom zabranjene i da su predviđene kazne za to krivično delo od šest meseci do tri godine zatvora, dok lovačka udruženja mogu da se terete za privredni prestup.

[rev_slider alias=“matis-namestaj-novooo“][/rev_slider]

 

Krivični zakonik Srbije elektronske vabilice prepoznao je kao sredstvo za masovno uništenje divljači.

Ovi uređaji služe da oglašavanjem tokom noći na određenu lokaciju privuku i zadrže veliki broj prepelica koje narednog jutra budu ubijene.

Vabilice zavaravaju prepelice koje se preko Evrope sele za Afriku da na toj lokaciji ima hrane, da tu mogu da se odmore i da je okruženje bezbedno.

Sezona lova na prepelice počinje 1. avgusta i traje do 30. septembra, a prema podacima kojima raspolaže Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, širom Srbije krivolovci postavljaju i koriste više od 800 elektronskih vabilica.

U Srbiji se svake godine u krivolovu ubije više od 60.000 prepelica, a kada se tom broju pridoda i oko 45.000 zvanično odstreljenih jedinki, jasno je da se populacija ove ptice selice masovno i bezobzirno uništava, kažu u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije koje poziva građane da prijave sve slučajeve ugrožavanja i stradanja divljih ptica.


Pogledaj: Stručnjak priznat širom sveta rodom iz Despotova

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here