Ubistvo u Futogu – Bivši zet Dragoslava Kosmajca izrešetan u automobilu

1275

FUTOG: Đorđe Zafirović (37) ubijen je juče (26.12.) popodne u pucnjavi u Futogu, dok se nalazio u automobilu „golf 6“, saznaje „Blic“. Prema nezvaničnim informacijama, Zafir, kako je bio nadimak ubijenom muškarcu, bio je bivši zet Dragoslava Kosmajca.

Policija je dobila prijavu od građana da u „golfu 6“ vide mrtvog muškarca. Patrola se pojavila posle nekoliko minuta i zatekla ubijenog mladića sa nekoliko metaka u telu.

Mesto zločina; Foto: Nenad Mihajlović / RAS Srbija
Mesto zločina; Foto: Nenad Mihajlović / RAS Srbija

Kako se nezvanično saznaje iz policije, juče oko 18 časova u šumi na Kamenjaru u Novom Sadu pronađen je zapaljen auto nepoznate marke. Sumnja se da pripada ubicama koji pokušavaju da zametnu svoje tragove.

Načelnik Policijske uprave Novi Sad Milorad Šušnjić kaže da policija intenzivno traga za osobom koja je oko 17 časova u Futogu hicima iz vatrenog oružja ubila tridesetsedmogodišnjeg muškarca.

Mesto zločina; Foto: Nenad Mihajlović / RAS Srbija

– Odmah po saznanju da je počinjeno ubistvo, na lice mesta upućeni su inspektori kriminalističke policije koji su trenutno na terenu i obavljaju uviđaj. Angažovali smo sve raspoložive resurse i pripadnici policije, u saradnji sa nadležnim tužilaštvom, preduzimaju sve neophodne mere i radnje kako bi što pre rešili ovaj slučaj i uhapsili počinioca krivičnog dela – izjavio je načelnik.

Ko je Dragoslav Kosmajac

Inače, Dragoslav Kosmajac (66), čiji je Zafirović bio zet, svojevremeno je označen kao „najveći narko-diler na Balkanu“, te „srpski Al Kapone“, ali je danas, uprkos svim optužbama, slobodan čovek zahvaljujući pravosnažnoj oslobađajućoj presudi Apelacionog suda. Tom prilikom, Kosmajac je je rasterećen optužbi za malverzacije sa opštinskim zemljištem. Apelacioni sud je odlukom potvrdio prvostepenu presudu Višeg suda, a presuda je stigla maltene pune četiri godine (9. novembar 2014.) nakon inicijalnog hapšenja Kosmajca. Optužnice koje su usledile nisu se bavile njegovim kriminalnim poslovima: optužen je najpre za utaju poreza, a potom i za podstrekavanje na zloupotrebu službenog položaja (davanje mita) u imovinskim poslovima sa državnom zemljom.

Optužnicu za utaju, međutim, odbio je Prvi osnovni sud (Viši se sa njima složio), a postupajući sudija rekao je da u optužnom predlogu ne vidi elemente krivičnog dela, već isključivo prekršaja. Ti poreski prekršaji – bazirani na tome što je Kosmajac „zaboravio“ da plati porez na imovinu u periodu od 2009. do 2013. godine – dugo nisu stizali u Prekršajni sud. No, tada se o kontroverznom biznismenu govorilo kao bitnom igraču u mnogo ozbiljnijim kriminalnim igrama i niko nije mnogo mario za porez i prekršaje.

Međutim, na kraju, Prekršajni sud jedini je koji je skupio hrabrost da čoveka kojem niko ime ne sme da pomene – pravosnažno osudi. Tako je Dragoslav Kosmajac 1. decembra 2017. godine sankcionisan zbog poreskog prekršaja i, kako je saznao „Blic“, dosuđeno mu je da plati troškove postupka – ti troškovi iznosili su 1.000 dinara. Kosmajac je, kako saznajemo, troškove platio.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here