Udelili ceny Pro Cultura Slovaca

Ceny Pro Cultura Slovaca v roku 2018

663

V Slávnostnej sieni Gymnázia Jána Kollára v sobotu, 28. apríla, v Báčskom Petrovci odovzdali Cenu Pro Cultura Slovaca prvým laureátom: Pavlovi Tomášovi z Kovačice, Michalovi Babiakovi zo Slovenska, pôvodom z Kulpína, Daniele Onodiovej z Maďarska a Vladimírovi Valentíkovi z Báčskeho Petrovca.


Na pôde petrovského gymnázia vzácnych hostí z Maďarska, Rumunska, Slovenska a z domova privítala riaditeľka GJK Anna Medveďová.

Pavel Tomáš st.

Spomedzi dolnozemských cien na začiatku tretieho milénia najprv vznikla Cena Ondreja Štefanka, ktorú udelili tohto roku už po desiatykrát, potom Cena Samuela Tešedíka a treťou je spoločná dolnozemská Cena Pro Cultura Slovaca vysvetlil Pavel Hlásnik, prvý podpredseda Demokratického zväzu Slovákov a Čechov v Rumunsku, hospodár Kultúrnej a vedeckej spoločnosti Ivana Krasku a podpredseda Svetového združenia Slovákov v zahraničí.

Táto cena pokrýva všetky oblasti kultúry v najširšom slova zmysle okrem literatúry.

Michal Babiak

Riaditeľka  Ústavu pre kultúru vojvodinských Slovákov Anna Chrťanová-Leskovac v mene zriaďovateľov ceny Pro Cultura Slovaca privítala menovite vzácnych vysokopostavených hostí na slávnosti v Petrovci, oslovila laureátov ocenení Pro Cultura Slovaca v roku 2018, členov poroty, kolegov a všetkých prítomných.

Pavel Hlásnik, vysvetlil, že zriaďovateľmi novej ceny dolnozemských Slovákov sú: Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov, Ústav kultúry Slovákov v Maďarsku a Kultúrna vedecká spoločnosť Ivana Krasku. Cena a pamätný list sa bude udeľovať každoročne pri príležitosti Svetového dňa kultúrneho dedičstva, ktorý je 18. apríla.

Nositelia cien

Daniela Onodiová (vľavo)

Dnes pamätný list Pro Cultura Slovaca v roku 2018 udelili  Pavlovi Tomášovi st. zo Srbska za prínos v oblasti hudobného umenia a za činnosť vo vedení kultúrno-umeleckých telies tradičnej kultúry.

Ceny Pro Cultura Slovaca v roku 2018 udelili: docentovi doktorovi Michalovi Babiakovi, filozofie doktorovi zo Slovenska za vedecko-výskumnú činnosť v oblasti kultúry dolnozemských Slovákov, za prínos v oblasti divadelného umenia a dlhodobú podporu slovenského dolnozemského umenia a kultúry a začlenenia dobrého mena slovenského dolnozemského umenia a kultúry doma a v zahraničí, Mr. Daniele Onodiovej z Maďarska za prínos v oblasti divadelného umenia a za úspešné riadenie kultúrnych ustanovizní, Vladimírovi Valentíkovi zo Srbska za prínos v oblasti výtvarného umenia, za dlhodobú podporu slovenského dolnozemského umenia a kultúry za ich prezentáciu a propagáciu. Každý z laureátov sa vyberanými slovami poďakoval za prestížnu cenu Ústavu pre kultúru vojvodinských Slovákov.

V programe slávnosti vystúpili huslistka Marína Cerovská z Petrovca a speváčka Anna Berédiová zo Selenče.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here