Za četiri godine 300 miliona dinara u puteve Bačkog Petrovca

838
Foto: Dnevnik/Radivoj Hadžić

Bački Petrovac je već na prvim konkursima ove godine koje dodeljuje Pokrajinska vlada dobio novac za nastavak izgradnje puteva na teritoriji opštine, što je kapitalni projekat i ove godine.


Predsednik opštine Bački Petrovac Srđan Simić kaže za “Dnevnik” da su dobili 64 miliona dinara u projektu koji Opština sufinansira s milion dinara, a reč je o nastavku rehabilitacije kolovozne konstrukcije u Bačkom Petrovcu, projekti započeti prošle godine uz pomoć Uprave za kapitalna ulaganja APV.

– Posao u prvoj polovini prošle godine stajao je 60 miliona dinara, a sada nastavljamo te radove da bismo završili projekat dužine 10,5 kilometara – kaže Simić. – Prošle godine je urađeno 7,5 kilometara, dok će ove biti urađeno još tri i sveukupno obnovljeno je 20 ulica. Lane je urađeno 18 ulica, dok ove radimo još dve, jedan lokalni put u Industrijskoj zoni i pravac ka mesnoj zajednici Gložan i time će biti rešeni svi putni pravci od Bačkog Petrovca ka ostalim mesnim zajednicama.

– Do prve polovine ove godine, računajući unazad četiri godine, u Bačkom Petrovcu biće zaokružen jedan investicioni ciklus izgradnje, odnosno rehabilitacije kolovoznih konstrukcija dužine oko 18 kilometara, što je značajno za kompletnu putnu infrastrukturu – ističe Simić. – Imamo u planu da dalje radimo ulice u naseljenim mestima, pre svega u Bačkom Petrovcu i Kulpinu, jer putevi nisu toliko dobri kao u Magliću i Gložanu, te je neophodna njihova rekonstrukcija.

Predsednik opštine Srđan Simić kaže da su za dve godine imali dosta nerešenih imovinskopravnih odnosa, ali i dalje traju isplate za mesni samodoprinos koji su stanovnici ove opštine plaćali

On ističe da je urađen veliki posao, jer 18 kilometara urađenih puteva za Bački Petrovac nije malo, i bez podrške Pokrajinske vlade i Vlade Srbije, Opština Bački Petrovac ne bi mogla izneti velike projekte.

– Reč je o investiciji vrednoj više od 300 miliona dinara, a imajući u vidu da je naš budžet duplo veći, samo na tu investiciju morali bismo da izdvojimo polovinu našeg budžeta, što je izuzetno veliko ulaganje samo u putnu infrastrukturu od 2016. godine – napominje predsednik opštine Bački Petrovac.

Kad je reč o rekonstrukciji dveju škola, o kojima je „Dnevnik” već pisao, ostalo je da se definišu stvari s EPS-om, tvrdi Simić, dok je kompletna projektna dokumentacija završena.

Simić dodaje da su za dve godine imali dosta nerešenih imovinskopravnih odnosa, ali i dalje traju isplate za mesni samodoprinos koji su stanovnici ove opštine plaćali.

Prethodni predsednik opštine je tužio Opštinu Bački Petrovac za povraćaj samodoprinosa, a upravo oni su na Skupštini opštine doneli odluku o njegovom uvođenju, navodi Simić

– Mi smo od 2016. godine do danas isplatili više od 240 miliona dinara građanima, za glavnicu, advokatske i sudske troškove, što je planirano i budžetirano i za ovu godinu, a smatram da će biti u budžetu i za 2021, te 2022. Reč je o velikom opterećenju opštinskog budžeta, a od 240 miliona dinara, Vlada Srbije nam je pomogla s 20 miliona iz tekuće budžetske rezerve za tu namenu, na čemu smo zahvalni – napominje Srđan Simić. – To je praktično trećina našeg budžeta.

[wonderplugin_slider id=64]

 

Odluke o uvođenju mesnog samodoprinosa nisu nikako bile dobre za opštinu Bački Petrovac, a prethodni predsednik opštine je tužio Opštinu Bački Petrovac za povraćaj samodoprinosa, a upravo oni su na Skupštini opštine doneli odluku o njrgovom uvođenju, koristili te novce i doveli Opštinu u takvu situaciju da danas mora da isplati dva, tri ili četiri miliona evra za naknade štete. Ne možemo znati konačni iznos jer svaki građanin može tužiti opštinu, a i ne mora.

Do sada je više od 2.000 građana dobilo povraćaj samodoprinosa, koji je Bački Petrovac od ove godine počeo da plaća i poljoprivrednicima.

– Dobro je što su poljoprivrednici došli u opštinu s mirnim rešavanjem spora, bez advokata i sudskih troškova, te se ljudima vraća samo glavnica tada uzeta, dok nam najveću muku stvaraju sudski procesi, gde se stvaraju dupli troškovi, od kamate, advokata, veštaka, te sudskih troškova – kaže Simić.

– Prethodni predsednik opštine nije došao na mirno rešavanje spora, već se odlučio da tuži Opštinu, gde se tačno navodi da je mesni samodoprinos prvo plaćao kao narodi poslanik, a kasnije i kao predsednik opštine.

Spomen-parkovi u Gložanu i Magliću

U Gložanu je u planu da se napravi spomenik poručniku Božidaru Žugiću, koji je tragično izgubio život u Drugom svetskom ratu u Gložanu, navodi Simić, te su MZ Gložan i udruženje građana koje neguje istoriju, pokrenuli inicijativu, a Opština odredila novac iz budžeta da se napravi spomen-park s parternim uređenjem i prilaznom stazom.

– Prošle godine je u Magliću otvoren Memorijalni park našem čuvenom reprezentativcu Žarku Petroviću, a sada se park pravi jednoj za nas istorijskoj ličnosti, na koju meštani Gložana čuvaju sećanje, ali je otišlo na viši nivo jer je MZ Gložan s MZ Novaković, opština Žabljak u Crnoj Gori, potpisala memorandum o saradnji, gde postoji bratstvo Žugića, njih oko 300, a sve u sećanje na poručnika koji je bio vojnik kraljeve vojske i izgubio život u Gložanu – kaže Simić.

U ovoj godini, odlukom o budžetu Bačkog Petrovca definisani su projekti koje će lokalna samouprava sama uraditi ili tražiti podršku viših nivoa vlasti.

– Time pre svega mislim na rekonstrukciju objekata koji su u vlasništvu Opštine Bački Petrovac. To su domovi penzionera i Udruženje žena u centru Bačkog Petrovca, koje želimo da rekonstruišemo za potrebe tih udruženja jer se u tim objektima okuplja veliki broj ljudi, što starijih, što mlađih, a najbrojniji su kao udruženje i žene i penzioneri i zaslužuju bolje uslove za funkcionisanje i rad, od ručnih radova do prostora za druženje i okupljanje, i odlučili smo da im omogućimo da to još bolje funkcioniše – ističe Simić. – Renoviraćemo objekat u Magliću, kao i u Bačkom Petrovcu za penzionere i jedan objekat za Udruženje žena u Bačkom Petrovcu, koji se nalazi u centru i to će biti finansirano iz budžeta.

Rok za završetak rekonstrukcije crkve u Magliću je 5. april, a radovi su u toku. Reč je o investiciji vrednoj 16 miliona dinara, koja je podržana od Ministarstva.

[wonderplugin_slider id=75]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here