1000 sadnica paulovnije raste u Mladenovu

5799

Paulovnija je, kako se često može čuti, drvo budućnosti. Brzo raste, nije previše zahtevna, a kada je reč o korišćenju kao ogrevno drvo smatra se vrlo kaloričnom.

Paulovnija je listopadno, vrlo dekorativno drvo koje tokom 8 godina rasta može da dostigne visinu do 20 metara, pa i više. Potiče iz jugoistočne Kine, gde je još poznata kao zmaj drvo, a naziv je dobilo po ruskoj princezi Ani Pavlovnoj, zbog čega se naziva i princezino drvo.

Rasad proizveden iz semena

Od letos je paulovnija pustila korenje i u ataru sela Mladenova, kod Bačke Palanke, a raste na parceli Nedeljka Danića. „Paulovniju sam zasadio na površini od 1ha, a reč je o parceli gde je zemlja nekvalitetna. Sve što sam dosada na njoj sejao slabo je rađalo. Morao sam nešto da promenim, tako da sam se odlučio za paulovniju„, kaže Danić.

Kako tvrdi rasad je sam proizveo iz semena u plasteniku koji je ranije služio za druge svrhe. Kupio je seme i tako počeo. „Morao sam da ispoštujem određene uslove, kao što su stalna svetlost, temeperatura oko 25°C. Rasad sam pikirao, a krajem juna, kada je dostigao visinu 25cm, rasadili smo ga na njivi„, objašnjava Danić i dodaje da su ručno rasadili 1000 sadnica. S obzirom na to da je bilo neophodno navodnjavanje, a pošto nije imao bunar, zalivanje je obavljao, takođe, ručno iz velikih buradi sa prikolice.

Mirovanje do proleća

Kako tvrdi Danić, paulovnija je sada visoka od 1-1,5 metar i dobro napreduje. Stabla će do proleća mirovati, a onda će morati da se čepiraju, odnosno seku do panja iz koga će nakon toga rasti zaperci od kojih će samo jedan biti ostavljen da napreduje do stabla neverovatnih dimenzija i kvaliteta.

Na internetu sam našao mnogo podataka o gajenju ovog drveta, a dosta korisnih saveta dobio sam i od čoveka od koga sam kupio seme. Sudeći po iskustvima drugih proizvođača očekujem da za 5 godina ove sadnice narastu do stabla za loženje„, napominje Danić koji se godinama bavi poljoprivredom sejući uglavnom soju. Činjenica je da brzo raste i napreduje, a da li će svom vlasniku doneti očekivanu zaradu saznaćemo za nekoliko godina kada dostigne svoju punu zrelost. Takođe, ostaje da se vidi kolika će biti potražnja i cena.

Paulovnija nije zahtevna

Stručnjaci kažu da paulovnija nije previše zahtevna kada je reč o vrsti zemljišta, ali je neophodno da ono nije močvarno i kiselo. Voli osunčane parcele, bez senke. Uz lep izgled, velike listove, ima i dekorativne ljubičaste cvetove, a u periodu od samo 8 godina naraste u visinu i do 20 metara.

Široka primena u industriji i zanatstvu

Paulovnija se koristi za izradu nameštaja, lamperije, izgradnju muzičkih instrumenata, proizvodnju papira, buradi, čamaca, brvnara, košnica za pčele itd. Naročito je interesantna jer se od nje dobija biomasa od koje se pravi pelet, velike energetske vrednosti.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here