Deca iz hraniteljskih porodica u trodnevnom kampu

1984

BAČKA PALANKA – Trodnevni kamp namenjen deci iz hraniteljskih porodica održan je u izletištu “Bagremara“ u Bačkoj Palanci. Pored učešća u edukativno-kreativnim radionicama, deca su informisana o mogućnostima koje im se pružaju nakon punoletstva i odlaska iz hraniteljskih porodica.

U hraniteljske porodice na teritoriji bačkopalanačke opštine smešteno je četrdeset i petoro dece. Zajednička im je želja za boljim životom, koji nisu imali u svojim biološkim porodicama.

“Sa majkom sam živela do svoje desete godine i pošto je ona bila zavisnica od narkotika, morala sam da odem u hraniteljsku porodicu. Moji hranitelji, kod kojih živim četiri godine, pružili su mi mnogo bolje uslove za život“, kaže četrnaestogodišnja N. Š.

“U mojoj porodici finansijska situacija nije bila baš najbolja. Majka je bila psihički nestabilna i ja sam se sama prijavila za odlazak u hraniteljsku porodicu. Završila sam srednju školu, planiram da se zaposlim i da se preselim u Novi Sad“, priča osamnaestogodišnja Vesna Đenić.

Projekat “Dečiji osmeh, naše bogatstvo“, pet godina zaredom realizuje Udruženje hranitelja “Siguran dom“ iz Bačke Palanke, a aktivno učešće uzeli su i volonteri Crvenog krsta.

Socijalna radnica Mirjana Radaković ističe da, tokom trajanja kampa, deca razmenjuju svoja iskustva, znanja i veštine.

“To je prilika da oni razviju svoje talente i da ih spremimo za život nakon izlaska iz sistema socijalne zaštite. Cilj nam je da im pomognemo da se snađu, kada odu iz hraniteljskih porodica“, dodaje ona.

Deca iz hraniteljskih porodica su najranjivija grupa u sistemu socijalne zaštite i društvo im mora pružiti podršku da, nakon izlaska iz sistema, pronađu posao.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here