Dekupaž mi omogućava da izrazim svoje istinsko JA

Upoznajte Aleksandru iz Bačke Palanke, devojku koja starim kutijama udahne novi život

6977

„Ova vrsta umetnosti je za mene čarobni štapić koji te teleportuje u neko drugo vreme i da ti šansu da ispričas priču iz prošlosti koju nikada zapravo nisi doživeo, već izmaštao.“


Aleksandra Šanta iz Bačke Palanke, apsolventkinja nemačkog jezika, u svoje slobodno vreme stvara predmete iz mašte. Tehnika koju koristi je dekupaž (decoupage) i najčešće izrađuje kutije za nakit koje vas na prvi pogled očaraju i vraćaju u neka stara vremena.

Kao i kod mnogih velikih umetnika i njena ljubav prema umetnosti  postojala je od malena. Aleksandra za portal BaP vesti kaže da je oduvek gajila ljubav prema starinama.

[rev_slider alias=“webmarketing“][/rev_slider]

 

„Ti predmeti odaju neku priču. U njihovim porama se krije duh vremena i zbog toga za mene imaju posebnu vrednost, bila to stara bakina četka za kosu, kutija za nakit ili ručno ogledalo u retro stilu… Razgledajući starine na internetu, shvatila sam da postoji određena tehnika kojom predmet može da se „postari“, da se bojama udahne priča koja nedostaje. Tako je 2013. godine dekupaž zakoračio u moj život. U želji da se oprobam, nabavila sam sav potreban materijal i napravila nešto za svoju dušu prateći tutorijale na internetu. Tako je nastao prvi rad, čiju fotografiju sam objavila na fejsbuku, ne sanjajući da ce izazvati interesovanje mojih prijatelja. To mi je dalo vetar u leđa i motivaciju da nastavim da otkrivam čarobni svet dekupaža u kojem uvek imaš nešto novo da naučiš“.

Kutije za nakit su nešto što najčešće pravi jer joj one, kako kaže, nude slobodu i mogućnost za eksperimentisanje. Ona kombinuje različite tehnike u izradi što doprinosi lepoti njenog rada. Ipak, pored kutija za nakit, Aleksandra je dekupažom udahnula život i drugim predmetima kao što su futrole za naočare, tabakere, podmetači za čaše, poslužavnici… Najpopularniji motivi su, kako ističe, cvetni, zatim nostalgični dečiji motivi, ali i razne turističke atrakcije, poput Ajfelovog tornja.

Kao inspiraciju, a i uzor, vrlo često koristi radove majstorica iz Rusije jer su, kako kaže, one zaista usavršile zanat i svaki put je ostave bez daha.

„Kada sam u kreativnoj fazi, nalet inspiracije mi često dođe u sred noći, pa skočim iz kreveta da proverim da li imam određenu salvetu koja odgovara novonastaloj vizualizaciji kutije. Onda ne mogu da dočekam jutro da sprovedem ideju u delo“- dodaje Aleksandra kroz smeh. „Ponekad ideja tinja danima, pa i nedeljama, dok ne sazri, pa je onda ruka spontano i sa lakoćom sprovodi u realnost.“

Najzahtevniji rad za nju je definitivno bio bicikl star 60 godina.  Poseban izazov je predstavljala priprema metalne podloge, koja je zbog dotrajalosti zarđala, pa je sama restauracija zahtevala mnogo vremena i strpljenja.

„Odabrala sam baš njega zbog karakterističnog retro izgleda koji je savršeno odgovarao shabby chic salvetnoj tehnici. Sav trud se isplatio, jer sam i više nego zadovoljna krajnjim ishodom i danas ga sa zadovoljstvom vozim kroz grad. Divan je osećaj podariti predmetu svoj lični pečat, i time razbiti monotoniju uniformisanosti koja danas vlada društvom.“


Pogledaj: Graditeljstvo Bačke Palanke – Palata Reseli (VIDEO)

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here