Dobro planiranje i stalno učenje ključ uspeha

1261

U voćnjaku gazdinstva Panić tek što je branje aronije privedeno kraju, krenulo se u novi posao – ubiranje lešnika.


– Zbog velike suše ovogodišnja berba je počela ranije što karakteriše sve voćne vrste, pa i one koje se nalaze u našem voćnjaku – aroniju i lešnike. Rezultati berbe aronije koja je tek završena se svode, a berba lešnika je u toku, tako da u ovom trenutku nisam u mogućnosti da kažem kakav će biti prinos. Evidentno je da će on i pored velike suše i nepovoljne godine, biti u očekivanim okvirima. Naime, prvi pokazatelji govore da je aronija u odnosu na proteklu 2016. godinu rodila više za 40 odsto, a lešnik za 70 odsto. Očigledno da je uloženi trud, primena agrotehničkih mera kao i naše dosadašnje iskustvo u proizvodnji ovih vrsta voća, počeo da daje prave rezultate – kaže Ranko Panić.

Ni ove godine gazdinstvo „Panić“ aroniju neće prodavati u sirovom stanju, već će će vršiti njenu preradu.

-Dobro je poznato da je najmanja korist za proizvođača, ako svoj proizvod prodaje u sirovom stanju, bez obzira da li je u pitanju voće, povrće, industrijsko bilje ili nešto drugo. Upravo iz tog razloga smo se odlučili za finalizaciju, tako da ćemo i ovogodišnji rod aronije ponuditi tržištu u čaju od aronije, sušenoj aroniji, matičnom soku i aroniji u medu. Ovi proizvodi tokom proteklih nekoliko godina koliko se bavimo ovim poslom, postali su na neki način i znak po kome nas prepoznaju.

Napomenuo bih da smo sa ovim proizvodima izašli na ovogodišnji 84. Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu i sa njima osvojili čak 14 različitih priznanja. S obzirom, da je tržište veoma zahtevno planirali smo da od ovogodišnjeg roda aronije našim potencijalnim kupcima ponudimo još nekoliko novih proizvoda, koji će nadamo biti dobro prihvaćeni baš kao i ovi dosadašnji. Ovaj plan ćemo verujem ostvariti, zahvaljujući između ostalog i vlastitoj hladnjači u koju ćemo lagerovati deo ovogodišnjeg roda – napominje Panić.

Uspeh u poslu kojim se bavi gazdinstvo Panić realizuje zahvaljujući između ostalog što sve dobro planira i prati najnovija dostignuća u oblasti kojom se bavi. Međutim nije samo to formula njihovog uspeha.

-Mi za sada snabdevamo 30-ak maloprodajnih objekata, specijalizovanih za prodaju zdrave hrane. Kako bi izašli u suret željama potrošača naših proizvoda, obavljamo njihovu degustaciju i promociju, a ujedno od njih dobijamo povratne informacije. Njihove sugestije i predloge nastojimo da sprovedemo u delo, pa je i to između ostalog ključ našeg dosadašnjeg uspeha. Zadovoljni smo onim što smo do sada postigli, ali nećemo stati na tome. Projektujemo i planiramo unapred za nekoliko godina, jer jedino na taj način možemo i dalje biti uspešni. Kod nas se kvalitet podrazumeva i on nikada do sada nije dolazio u pitanje – jasan je Ranko Panić.

 Kako bi ostvarilo svoje ambiciozne planove, gazdinstvo „Panić“ će se više nego do sada pojavljivati na sajmovima.

-Pored Novosadskog sajma gde ćemo sigurno izaći i naredne godine, u planu je izlazak na Sajam zdrave hrane koji će biti održan na Beogradskom sajmištu, poslednjeg vikenda novembra. Ovaj sajam organizuje Privredna komora grada Beograda. Pored ove sajamske manifestacije u planu je da se pojavimo na još četiri-pet sajamskih manifestacija. Stalno prisustvo na sajmovima je neophodno ne samo da bi bili viđeni i da bi nas potencijalni kupci još bolje upoznali, već i da još više saznamo o novinama u ovom poslu kojim se bavimo.

Jedino na taj način možemo ići u korak sa vremenom, jer bi nas bilo kakvo zaostajanje moglo skupo koštati – zaključio je Ranko Panić.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here