Даброви на Дунаву код Бачке Паланке

4394

Специфично оглодано стабло забележено је овог викенда на обали Дунава код Бачке Паланке. За овај призор заслужан је један дабар.


Један од наших верних пратилаца проследио је редакцији фотографије оглоданих стабала које указују на присуство даброва у Парку природе Тиквара у непосредној близини насељеног места.

Први даброви стигли су у Србију из Немачке и то у Специјални резерват природе „Засавица“, који је добио тридесетак јединки 2004. године. Већ наредне године настанили су Обедску бару, Мачву, а у последње време насељавају и обале Дунава.
Дабарови који плове Дунавом припадају породици која се пре неколико година населила у наше крајеве, а јасно се препознају по остављеном трагу – оглођеном стаблу.

Даброви су биљоједи, препознатљиви по спљоштеном репу, које служи као весло. Воле да бораве у води и вешти су рониоци, док на земљи нису нарочито брзи и сналажљиви. Јаки зуби омогућују им да потпуно оглођу дрво, а бирају мека стабла, каквих у нашим подручјима има. Стабла користе за дизање брана, по којима су надалеко познати.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here