Fotografi u potrazi za novim motivima prirode

996
Obrađene fotografije bačkopalanačkih fotografa

Bačkopalančani su ponosni na svoj Park prirode „Tikvara“, kao i na činjenicu da se on nalazi u zonama drugog i trećeg stepena zaštite Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

Još više su ponosni da je Park prirode „Tikvara“ proglašen i upisan, od strane Međunarodnog koordinacionog saveta UNESKO programa – „Čovek i biosfera“ kao sastavni deo rezervata biosfere „Bačko Podunavlje“, u Svetsku listu rezervata biosfere.

Obrađena fotografija (Foto: Panta Ivančić)

Rezervat biosfere Bačko Podunavlje deo je „Evropskog Amazona”, koje predstavlja jednu od najočuvanijih ritsko-močvarnih celina na čitavom toku Dunava. Ovaj jedinstveni rečni predeo područje je izuzetne biološke raznovrsnosti i centar retkih prirodnih staništa kao što su prostrane plavne šume, ade, rukavci i peščane rečne obale.

Obrađena fotografija (Foto: Viera Činčurak Đorđević)

Ipak, poslednjih meseci, građani su zbunjeni i u velikoj su neverici kada je u pitanju zaštita prirode u opštini Bačka Palanka. Ovu nevericu su prouzrokovale seče šuma i drveća kako na obe obale jezera Tikvara (što je najupadljivije), tako na područuju Specijalnog rezervata prirode „Bagremara“, rukavcu „Bager“, u području „Cvrcine bare“, a sad se najavljuje i seča vekovima poznate „Polojske šume“, koja će tim činom prestati da bude ono što joj naziv kaže.

Obrađena fotografija (Foto: Marko Milivojević)

Predstavnici JP „Vojvodina šume“ navode da je razlog za većinu seča to što su drveća dosegla svoj prirodni maksimum, dok za deo seče na plaži „Tikvara“, upravljač (USR „Tikvara“) navodi da se seča sprovodi iz bezbednosnih razloga.

U svakom slučaju drveće ubrzano nestaje u ovom delu Bačkog Podunavlja.

Naša redakcija je naslovom, ovim tekstom i obrađenim fotografijama bačkopalanačkih fotografa htela da dodatno skrene pažnju na problematiku seča drveća na omiljenim turističkim destinacijama građana opštine Bačka Palanka sa željom da se o odlukama oko ovakvih seča ubuduće uključi i šira javnost i da se o njima sprovedu prethodne rasprave svih zainteresovanih strana društva.

Obrađene fotografije bačkopalanačkih fotografa
Obrađene fotografije bačkopalanačkih fotografa

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here