I Zlatna staza mesto za deponiju

1201
Foto: Privatna arhiva

Našoj redakciji javio se građanin Bačke Palanke i poslao fotografiju mini divlje deponije koja se nalazi na Zlatnoj stazi u Dunavskoj ulici.


Ovim putem prenosimo njegov apel:

„Urednost i čistoća verovatno nisu najvažnije stvari u životu našeg grada, ali su svakako visoko na listi stvari koje treba značajno popraviti. Ne tako davno, građani su se žalili na divlje deponije i zapuštene prostore na obali Tikvare sa bentom i prostor oko „Merkura“. Obala Tikvare i bent su očišćeni od strane grupe građana, a oko „Merkura“ je to uradila „gradska čistoća“.

Divljih deponija i dalje ima. Da ih ne nabrajam, samo ću spomenuti deponiju na početku Zlatne staze u Dunavskoj ulici. Staza vodi, kroz ono malo šume što je ostalo, od Nove Palanke do benta. Ta divlja deponija verovatno nije najgora ali je svakako treba ukloniti jer je u gradu i jer je u plućima grada.

Lepo je prošetati stazom i udahnuti malo čistog vazduha i skloniti se od prašine brojnih auta koje već popriličan broj vozača izvodi u šetnju do Dunavske čarde u krug i nazad i to najviše u vreme šetanja cu-fus šetača na istom krugu. Ali ovaj čudan običaj šetnje auta najlepšom Palanačkom šetnicom je posebna priča.

Ovaj put hoću da skrenem pažnju na ružne divlje deponije koje zaista nije problem ukloniti i to ne stihijski, sporadično, već sistematski od strane nadležnih. Ukoliko nadležni ne postoje, ili postoje ali neće ili im pak, nedostaje novca ili ne znam šta već, onda molim gradske vlasti da nađu način da se ovo reši.

Održavanje osnovne čistoće grada i neposredne prirode nije toliko skupo da to sebi ne možemo priuštiti. Ne može se sve posve prepustiti svesti i savesti građana. Apelovati na svest i savest građana treba stalno, sistematski i kroz sve medije, ali to sigurno nije dovoljno. Kao što postoji policija, vojska, prosveta, koje su odgovorne za svoje oblasti, tako mora postojati neko u čijoj nadležnosti je i gradska čistoća uključujući i divlje deponije.

Bolji uslovi zajedničkog života su svima u interesu. Ne može se sve odjednom poboljšati, ali na svemu treba, što više nas, zajednički i permanentno raditi. Boriti se stalno kao i za sve u životu. Kolko se budemo borili toliko ćemo i imati. Imamo dosta, ali ne treba stati“.

[rev_slider alias=“zivinastija“][/rev_slider]

 

Pogledaj: Animalni otpad u Obrovcu i u 21. veku

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here