Несносан смрад са бара лети гуши Паланчане

Нашој редакцији је стигао допис за рубрику „Глас грађана“, који преносимо у целости.

1428

Нашој редакцији је стигао допис за рубрику „Глас грађана“, који преносимо у целости.


„Поштована редакцијо и суграђани,

Многи од нас смо, ових дана, сведоци и жртве великог смрада који се шири Паланком у ноћним сатима (отприлике од 24 до 6) од Црвцине баре и по свему судећи од осталих бара које се налазе према Дунаву. Не знам шта је примарни узрок овог смрада али јако личи, а можда и јесте, фекални смрад. Постоје велики одводни канали према барама из којих понекад у баре тече свашта. Не знам да ли и ко користи бару за одвод фекалија или можда још горег хемијског и биолошког отпада. Молио би суграђане да се јаве ако неко нешто зна о узроцима овог смрада. Не зато да би „гањали“ неке који загађују, већ да се створе услови да се то престане радити. Нема смисла да трујемо сами себе.

Зависно од временских услова смрад се шири чак и до Синаја што практично значи да је цела Паланка понекад у смраду. Ја живим у улици Синише Станковића и овде је то готово сваконоћна појава у време лета.

Молио би суграђане да се јаве да видимо докле се овај смрад осети. Можда људи нису ни свесни да су баре у питању односно загађење истих.

Овде, код мене, је смрад толико јак да ако нисте на време затворили прозоре, а то значи већ око 23 часа, па све до отприлике 6 ујутро, онда вам у собу током ноћи уђе такав смрад да вас тера готово на повраћање. Једини спас је блиндирање куће или стана и укључивање климе како се неби кували у кревету, јер нема природног хладнијег ноћног ваздуха да се еве лепо расхлади. Катастрофа.

Ово се догађа у правилу кад су велике врућине, низак водостај и нема никаквог ветра а то може бити и два месеца током лета сваке године. Осети се некада и у пролеће и јесен али у мањем интензитету.

Не знам колики је број грађана погођен овом невољом и не знам прави узрок смрада. По свему судећи је прави разлог загађење баре и то од стране нас самих. Чуо сам да је већ било неких иницијатива у општини и да већ постоје предлози неких решења чишћења бара које и не би било јако скупо. Ако ништа друго, треба под хитно престати загађивати баре и омогућити им нормалне еколошке услове и надати се да ће се оне саме обновити. Најбоље би било да се мало више потрудимо око тога, па да уместо смрада имамо природне баре пуне рибе, као што је то некад било. Паланка има све географске и природне услове да буде туристичка мека и дивно место за живот а не депонија у коју ће се претворити ако нешто не урадимо.

Молим грађане да се укључе и широко и дубоко у ову проблематику као и редакцију да ово подржи. Свима нам је у интересу да имамо здраву средину.

Хвала свима на интересовању и сарадњи“.

Драгомир Лакић

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here