Herojsko delo i stradanje neustrašivog poručnika Božidara Žugića u Gložanu

"Zar se tako brani otadžbina? Ja se ne predajem!"

1005

GLOŽAN: Juče (13.03) navršeno je 80 godina od stradanja velikog heroja našeg naroda Božidara Žugića koji je kao poručnik Jugoslovenske kraljevske vojske tokom aprilskog rata u Bačkoj, mestu Gložan 13.04.1941. prilikom agresije fašista na našu zemlju, sprečio zvaničnu predaju svog puka usmrtivši svog pukovnika, komandanta desetog puka Kraljevine Jugoslavije i komandanta Hortijevske fašističke agresorke formacije pri samom početku pregovora o predaji.


On se pobunio na čelu jednog dela svog puka i upitao svog komandanta zar se tako domovina brani.

On i njegovi saborci žrtvovali su sebe svesno, preokrenuvši situaciju, naneli su time fašističkom nemilosrdnom neprijateljskom puku vojni i moralni poraz i odbranili vojničku čast i zakletvu.

Poručnik Božidar Žugić, iako veoma poštovan u narodu, zbog nepripadnosti ni partizanima niti četnicima bio je u senci tokom SFRJ, a mnogi upravo smatraju da je zapravo poručnik Žugič ta prva ustanička puška u Srbiji i Jugoslaviji.

[rev_slider alias=“belotehna-nova“][/rev_slider]

 

Obeležavanje 80 godina jubileja jednog od najvećih patriotskih činova u Evropi 1941-1945 održano je u utorak, 13.04. u 10:30 na starom groblju u mestu Gložan kod Novog Sada.

Takođe više izložbi je otvoreno ovog meseca sa istaknutim postavkama poručnika Božidara Žugića a neke od njih su u Domu Vojske u Beogradu, Subnor Kragujevac i rodnim Pljevljima u zavičajnom muzeju.

Takođe na martovskom festivalu dokumentarnog filma biće revijalno prikazan dokumentarni film Besmrtni poručnik u smrt sa osmehom, a u okviru omaža Božidarovoj sestričini filmskom stvaraocu Ranki Velimirović.


Pogledaj: Uspomena na Božidara Žugića: Herojski poginuo braneći meštane Gložana

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here