I malinari u Paragama nezadovoljni zbog cene

1309

U ataru Paraga, sela u bačkopalanačkoj opštini dozrevaju maline, prve količine su ubrane, ali se intenzivnija berba i kako se nadaju, bolja cena, očekuju za nekoliko dana. U tom selu sa oko 900 stanovnika oko 70 domaćinstava je podiglo malinjake tako da sada ovo jagodičasto voće dozreva na oko 100 katastarskih jutara.

Trenutna cena neprihvatljiva

Berba lagano počinje, a ono što brine sve malinare je cena. „Prve maline su dozrele, obrali smo ih i prodali po ceni od 100 dinara po kilogramu. Svi malinari znaju da je to čist gubitak. Kada bi cena iznosila 150 din/kg mogli bismo da pokrijemo troškove i budemo na nuli, a gde je zarada. U susednom selu Ratkovu organizovani su protesti nezadovoljnih malinara. Sitauacija je zabrinjavajuća„, kaže Ivan Petrović paroški malinar i član Upravnog odbora udruženja „Paroški malinari“.

Na gubitku i malinari i berači

Petrović napominje da su u ovoj neveseloj priči na gubitku malinari, ali i sezonski radnici koji su prošle godine imali pune ruke posla radeći za 200 dinara po satu. Ove godine, kako napominje, zbog izrazito niske cene i njihove dnevnice će biti dovedene u pitanje.

U Poljskoj je malina na ceni, njihovi proizvođači imaju podsticaje, a kod nas je i pored želje i volje da se radi situacija daleko drugačija. U drugim delovima Srbije berba je već završena, a konačna cena se ne zna. Cena od 100 din/kg je neprihvatljiva, a ukoliko ne bude viša, neće biti ni računice da se bere malina. Ja sam juče zajedno sa radnicima brao i sve što smo predali otkupljivaču nije moglo pokriti troškove“, žali se Petrović.

Sledi intenzivnija berba

Intenzivnija berba, prema Ivanovim rečima, sledi za nekoliko dana, ali se gotovo svakodnevno moraju angažovati berači da bi se obralo ono što je trenutno dozrelo. „Bez obzira na sve ne možemo dozvoliti da malina trune i oštećuje nedozrele plodove. Situacija je nevesela. Vlasnici malinjaka su uložili novac da bi im malinjak bio uredan i rodan, a sada sa zebnjom isčekuju epilog. Kod nas u selu mnoge porodice žive od ovog posla. Bojim se da će se ove sezone mnogi razočarati i odustati od proizvodnje. Činjenica je da nam nedostaje dobra strategija„, zaključuje Petrović.

Očekuje se rod od 800-1.000 tona

Kako napominje ovaj mladi malinar, u Paragama je 90% zasada u drugoj proizvodnoj godini. Rod je dobar i kvalitetan, pa se procenjuje da bi sa paroških atara moglo da se isporuči od 800 do 1000 tona maline. A po kojoj ceni? To ostaje da se vidi!

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here