Đura Štrobl dao krv sto prvi put

Protekle srede u Bačkoj Palanci

467
Foto: Nedeljne novine

Minule srede u prostorijama bačkopalanačkog Crvenog krsta, organizovana je akcija dobrovoljnog davanja krvi.


Jedan od onih, koji je uzeo učešće na ovoj akciji bio je i Đura Štrobl, iz Bačke Palanke. Sto prvi put je Đura zavrnuo rukav, kako bi dao krv, koja će nekome, možda i život značiti.

Upravo, to je bio razlog što je ovaj Bačkopalančanin 1984., godine kao dvadesetjednogodišnjak prvi put dao krv.

– Mada je većina mojih vršanjaka, prvi put krv dala tokom redovnog služenja vojnoog roka, ja sam se na ovaj korak odlučio, nakon skidanja vojničke uniforme. Jedan od razloga što sam rešio da dajem krv, je i taj, što sam tokom boravka u JNA bio u prilici da vidim ljude koji su ostali u životu, zahvaljujući tome što im je neko donirao krv.

Rukav sam prvi put zavrnuo da bih krv dao, danas već pomalo davne 1984. godine. Od tada, pa evo sve do danas, krv redovno dajem četiri puta godišnje. Pod uslovom da me zdravlje bude služilo, planiram da krv dajem do starosne granice, koju su lekari odredili, odnosno, još sedam godina – kaže Đura Štrobl.

Ranije je Đura dobrovoljno davao krv u prostorijama Mesne zajednice Centar, a poslednjih godina u prostoriji bačkopalanačkog Crvenog krsta u Ulici Jugoslovenske armije. Krvna
grupa Đura Štrobla je, A pozitivna.

Ranije su dobrovoljni davaoci krvi imali, određene benefite, koji su im uglavnom ukinuti.

– U ovom trenutku dobrovoljni davaoci krvi iz naše opštine, mogu jedino da obave besplatne lekarske preglede. Međutim, kao i većina drugih davalaca, i ja, ne dajem krv da
bi nešto dobio, već da bih pomogao, onima kojima je pomoć potrebna – bolesnima, povređenima… Na kraju, zar postoji nešto vrednije od toga, da sam nekome spasao život, a život nema cenu. Uostalom, svaki put kada se odazovem na akciju davanja krvi, doktori prekontrolišu moje zdravlje – napominje Đura.

Rastali smo se sa Đurom, uz iskrenu želju da ga zdravlje dobro služi, kako bi i dalje mogao da daje krv. Đura se iskreno nada, da će jednog dana stići i do sto dvadeset petog davanja. Da bi to i ostvario, uz dobro zdravlje, uslov je da bude prisutan na svakoj narednoj akciji davanja krvi, koju zajednički organizuju bačkopalanački Crveni krst i Zavod za transfuziju krvi iz Novog Sada.

U junu stiže priznanje

Osvrćući se na stoprvo davanje krvi, Đura je rekao:

– Koliko mi je poznato, u junu ove godine, tačnije 14. juna, povodom svetskog Dana dobrovoljnih davalaca krvi, biće mi uručeno priznanje za sto davanja krvi. Međutim, moram još jednom da istaknem, da ja krv ne dajem da bi mi neko dao nagradu i priznanje. Za mene, a verujem i ostale davaoce krvi, nema većeg priznanja ni nagrade od same pomisli da sam, ili da smo, dajući krv, pomogli nekom da ozdravi – rekao je Đura Štrobl.

Pogledaj: Miljana i Bojan Beljanski o sportskim i životnim uspesima (VIDEO)

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here