Драстично измењена структура криминалитета

РАЗГОВОР С ПОВОДОМ: Милан Кнежевић, основни јавни тужилац у Бачкој Паланци

754
Извор: БАП ВЕСТИ

Милан Кнежевић, поново је изабран на функцију основног јавног тужиоца у Бачкој Паланци, што је био повод за разговор којем се он љубазно одазвао.


Будући да сте поново изабрани на функцију основног јавног тужиоца у Бачкој Паланци, прво, како оцењујете Ваш рад у претходном мандату:

– У претходних шест година, у Основном јавном тужилаштву у Бачкој Паланци успели смо да успоставимо такав систем рада, да ово Тужилаштво функционише на нивоу тзв. „дневне ажурности“, односно што је за грађане и најважније да се предмети за које су они заинтерсовани просцесуирају у тужилаштву у најкраћем могућем периоду. Резултат оваквог поступања је и то да Основно јавно тужилаштво у Бачкој Паланци нема старих предмета, односно да се у раду налазе само предмети из текуће и евентуално претходне године.

– Оваква ажурност и ефикасност Основног јавног тужилштва у Бачкој Паланци још више има значај, када се има у виду да за територију за коју је ово Тужилаштво месно надлежно (Општина Бачка Паланка и Општина Бач), поступају поред мене још два заменика јавног тужиоца, што је на број становника од око 70.000,00 можда и најмањи број заменика јавног тужиоца у Републици Србији.

– Поред ажурности у раду, истакао бих и да је проактивним деловањем овог Тужилаштва, а у сарадњи са обе полицијске станице које су под нашом надлежности, драстично измењена структура криминалитета, односно дошло је до знајчног смањења пре свега у извршењу имовинских кривичних дела као и степена повратништва.

Да ли можете бар оквирно да нам кажете о којим бројевима се ради, када говорите о смањењу извршења одређених кривичних дела?

– Наиме, до почетка примене Закона о спречавању насиља у породици 1. 6. 2017. године, укупан број заведених кривичних пријава по познатом извршиоцу кривичног дела је на годишњем нивоу био око 550 кривичних пријава са око 650 пријављених лица, од чега је за кривично дело насиље у породици из чл. 194 Кривичног законика било пријављено нпр. у 2014. године 18 догађаја, а у 2020. години 104 догађаја, док је у 2014. било пријављено укупно 248 кривичних дела тешка крађа из чл. 204 Кривичног законика и крађа из чл. 203 Кривичног законика, а у 2020. години укупно је пријављено 81 кривично дело, што је резултат пре свега, континуираног проактивног и безкомпромисног поступање према извршиоцима ових кривичних дела.

Када кажете да се број извршилаца кривичног дела насиље у породици из чл. 194 Кривичног законика, драстично повећао, како објашњавате наведену појаву?

– Пре свега, много већи број оштећених предметним кривичним делом је почео исто и да пријављује, али и измене Закона о јавном реду и миру су такође довеле до тога да одређене ситуације више није могуће процесуирати кроз прекршајни поступак, тако да је с обзиром на интенцију законодавца изражену кроз Закон о спречавању насиља у породици, дошло до драстичног повећања броја процесуираних кривичних дела насиље у породици из чл. 194 Кривичног законика.

Поред кривичних дела о којима сте говорили, сведоци смо и да је општина Бачка Паланка често медијски експонирана због разних кривичних дела са елементима насиља, како видите Вашу улогу по том питању и да ли мислите да је и на том пољу могао да буде направљен већи напредак?

– Иако је неспорно да су одређени догађаји са разлогом узнемирили грађане општине Бачка Паланка, ми морамо бити свесни тога да се све укупно на годишњем нивоу радило о неколико догађаја и да су као прво сви расветљени од стране ПУ Нови Сад, ПС Бачка Паланка, те да према извршиоцима кривичних дела поступају надлежна тужилштва, али је такође битно да јавност буде упозната са чињеницом да често у предметима који добију пажњу јавности, имамо појаву несарадње оштећених лица са инстутуцијама, односно исти не желе да укажу на то од стране кога су нападнути, што у случају недостатка других доказа драстично отежава наше и поступање ПУ Нови Сад, ПС Бачка Паланка.

Осим Вашег поступања као јавног тужиоца у Бачкој Паланци, Ви сте и председник етичког одбора Удружења судија и тужилца Србије, па нас занима да ли ангмажан у том струковном удружењу утиче на квалитет Вашег рада и ако утиче како?

– Посебна ми је част што сам председник једног од одбора најмасовнијег струковног удружења у области правосуђа у Србији и рад у истом итекако има утицаја и на моје поступање као јавног тужиоца, будући да имам могућност контакта са колегама из целе земље па самим тим и увида у добру праксу која постоји у поједним тужилаштвима и судовима коју гледамо да применимо и у Основном јавном тужилаштву у Бачкој Паланци.

На крају, како видите ваш рад у наредном периоду па самим тим и стање криминалитета на територији Општине Бачка Паланка и Бач?

– Како сам већ навео, иако су одређени помаци начињени у претходном периоду, неколико циљева смо поставили у нашем раду за предстојеће године. Како, будући да је на територији Општине Бач, сада већ континуирано више од годину дана, број кривичних дела насиља у породици из чл. 194 Кривичног законика на занемарљивом нивоу (ради се од 2 до 3 догађаја у току једног месеца, у односу на десет пута већи број пријава који је био на почетку примене Закона о спречвању насиља у породици 2017. године), неопходно је уложити додатне напоре да на територији општине Бачка Паланка, дође до значајнијег континуираног смањења броја пријава наведеног кривичног дела.

– Такође, наставићемо са посебном пажњом да пратимо појаву повратништва, како би лица склона вршењу кривичних дела на најефикаснији начин брзо онемогућили у таквом поступању, а што се надамо да ће генерално довести до општег смањења криминалитета на теритирији општине Бачка Паланка.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here