Интервју – Мирослав Шуњкић: Уметник и професор енглеског језика

Уметник и професор енглеског језика

799

За професоре се често каже да на часове иду „наоштрених оловака“, као синоним спремности да деци пренесу знање. Наш суграђанин, професор енглеског језика у Средњој стручној школи „Др Радивој Увалић“, Мирослав Шуњкић оштри своје оловке и чешће од тога.


Наиме, последњих година, Мирослав је својим талентном и знањем цртања графитном оловком, скренуо пажњу на свој рад у ужем, а преко социјалних мрежа и у ширем окружењу. То је био повод наше редакције да са Мирославом обавимо интервју који преносимо у целости.

Када сте приметили склоност према цртању?

– Од малена су је приметили родитељи, па онда и учитељица, а касније и наставници и професори. У мојим дечијим цртежима, било је више детаља, а облици су били мало боље представљени.

Опис фотографије није доступан.

Од када се озбиљније бавите цртањем?

– Озбиљније сам се посветио цртању тек пре нешто више од годину и по дана. Као млађи сам цртао из хобија, углавном су ме интересовали стрипови, па сам покушавао и да их цртам. Неко време сам се бавио и компјутерском графиком, такође аматерски.

Зашто оловком? Да ли волите и друге технике и које?

– Волим цртање, мада ћу се вероватно опробати и у другим техникама. За сада ми је графитна оловка најомиљенија. Оловком и гумицом се може свашта постићи. Графит поготово има предности због лакоће размазивања, као и представљања најситнијих детаља и различитих текстура.

Опис фотографије није доступан.

Фокус је на портретима? Одкуд та склоност?

– Портрета има највише, јер то обично највише интересује људе. Цртање портрета је и велики изазов и задовољство. Међутим, ја волим да цртам све. Мислим да сам један од свестранијих цртача, јер међу мојим цртежима има и портрета и природе и људског тела и животиња и тако даље.

Да ли сте били самостални у едукацији или сте имали менторе?

– Највише сам самостално учио. Треба једноставно волети то и вежбати. Док вежбате, све вам се више оштри запажање и све више схватате то што видите. Налазите боље начине да то представите. Мислим да ми је читање и цртање стрипова јако помогло. На Интернету се данас може наћи доста савета и туторијала, мада мислим да многе од тих ствари човек временом схвати и сам. Ако бих морао да издвојим неког од мајстора са интернета, од ког се може много научити, то би био амерички цртаћ Darrel Tank.

Опишите како сте се едуковали?

– Стрип ми се допао као медиј па сам покушавао и да га цртам. Цртао сам угледајући се на неке од мојих омиљених стрипова, после и овако посматрајући разне ствари које су биле интересантне за цртање. За време периода док сам се бавио компјутерском графиком, сам сам себе научио да користим програме за 2д графику и касније програме за 3д моделовање. Чак сам се мало опробао и у анимацији. Када сам озбиљније почео да цртам пре годину и по дана, имао сам доста недоумица у вези са техником и алатом за цртање, али сам одговоре нашао постепено, мало гледајући друге цртаче на интернету, а мало кроз сопствени труд, покушаје и грешке.

Слика може припадати 6 особа

Да ли сте до сада излагали и где?

– Нисам нигде излагао до сада. Интерент је бољи начин да се допре до већег броја људи, мада би и изложба могла бити интересантна.

Колико вам је временски потребно за један рад?

– Неки захтевају пуно времена. Не могу тачно да кажем, јер често правим паузе, али када не бисмо њих рачунали рекао бих да комплекснији портрети умеју да одузму преко и до 10 сати. Мислим да сам доста брз кад се концентришем.

Да ли радите портрете и по поруџбини?

– Радим и цртеже по поруџбини. Цртам претежно за своју душу, мада повремено и по наруџби. Продам понекад неке од постојећих цртежа. Од тога се не може живети, али није лош додатак заради.

Опис фотографије није доступан.

Који су вам даљи планови?

– Да цртам још више. И да нацртам много, много различитих ствари. Волео бих да једног дана урадим неки стрип или илустрације за неку књигу.

Има ли на помолу изложби?

За сада не планирам нешто, мада можда не би било лоше, јер сви који су уживо видели цртеже кажу да су много бољи и детаљнији.


Захваљујемо се Мирославу на одвојеном времену и пажњи и желимо му пуно успеха и задовољства у даљем уметничком раду.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here