Nataša Đurica: Osmi mart je dan kad žena postaje objekat pažnje, a njegova suština je potpuno drugačija

Psihoterapeut i psiholog Nataša Đurica iz Bačke Palanke o suštini Dana žena, kako izgledaju uspešne žene i zašto je žena ženi vuk

3694

Kada razmišljamo o 8. martu – Međunarodnom danu žena, pogotovo mlađe generacije, setimo se ulica prepunih različitog cveća, kupovine istog, ali i drugih vrlo često, skupocenih poklona za nama drage ženske osobe.


Pažnja je uvek divna, ali da li se, svođenjem Dana žena samo na poklone, gubi njegov pravi smisao? Da li žene i dalje žive u surovom svetu muškaraca, kako danas izgleda uspešna žena i zašto je žena ženi ponekad najveći neprijatelj, pitali smo psihologa i psihoterapeuta Natašu Đuricu iz Bačke Palanke.

Nataša je majka dvoje dece, uspešna poslovna žena, koja, kako sama kaže, radeći svoj posao nije zaradila milione, ali je svojim uspesima smatrala svakog klijenta kom je pomogla.

„Kada se pitamo šta znači uspeh pitanje je ustvari čime merimo taj uspeh. Da li merimo uspeh novcem, ličnim zadovoljstvom ili time što smo doprineli ovom svetu da se razvija. Ja mogu da kažem da je uspešna žena ona koja je zadovoljna, onim što radi i uslovima u kojima živi“, kaže naša sagovornica.

Međunarodni dan žena slavimo kao simbol borbe žena za ravnopravnost sa muškarcima u smislu socijalnog, političkog uticaja i prava glasa. Ženska uloga se menjala tokom istorije, a Nataša kaže, da s obzirom da su muškarci i žene deo istog sveta, menjala se i muška uloga.

Smatram da je dobro imati ista prava, ali je dobro koristiti ih u skladu sa samim sobom

„Kad pogledate razvoj ženske uloge, po mom mišljenju, tu postoji nekakva vrsta dubokog konflikta, kao i u samom 8. martu. Ovaj dan bi trebao da simbolizuje borbu žena za svoja prava i jednakost sa muškarcima, a na kraju je postao prilika muškarcima da ukažu pažnju ženama, što samo u sebi sadrži paradoks. Žena postaje objekt pažnje, a ona je želela da postane društveni subjekat“, rekla je Nataša.

Ona otkriva da lično smatra da je u redu da svako taj praznik doživi kako želi i kao simbol borbe za prava i kao priliku za darivanje.

Kada je u pitanju taj konflikt, da žena želi da postane jednaka sa muškarcem i ravnopravan društveni subjekt, psihoterapeut Nataša Đurica smatra da on nastaje jer su žene i muškarci suštinski veoma različiti, a tu različitost ne želimo da prihvatimo.

„Sama činjenica da žene imaju estrogen, a muškarci testosteron, mnogo toga govori. Estrogen smiruje, testosteron energizuje. Testosteron muškarcima omogućava da budu uspešni, a estrogen na neki način omogućava ženama da u isto vreme budu i domaćice, da se sređuju, da budu majke, da imaju svoj posao, što je jako dobro i jako lepo. Ako mi to prihvatimo u toj meri da smo zadovoljni svojim životom, onda je to sjajna stvar“.

Ipak, Nataša smatra da je potpuno u redu da žena može sama da bira svoju ulogu. U redu je da razumemo i prihvatimo razlike između muškaraca i žena, ali isto tako je u redu da svi biraju ono što im u životu odgovara, nadovezuje se ona.

Žena je ženi vuk

Uloga žene je i danas ali i kroz istoriju uvek bila socijalno opterećenija od muške uloge. Nataša nam je prepričala razgovor sa jednim od kolega o razlikama i sličnostima uloge žene širom sveta.

„Postavila sam mu pitanje da li bi na zapadu drugačije reagovali kada bi videli pijanog adolescenta, dečaka u kanalu i pijanu devojčicu? Pogledao je u mene i rekao „Da, drugačije bi reagovali“. Tako da je činjenica da je uloga žene opterećenija, mnogo više se od žena očekuje i teže im se oprašta. Žena, samim tim, nesvesno, traži način da se odbrani od toga, a to postiže tako što druge proglasi za gore od sebe. Na taj način doživljavamo neki vid olakšanja i to predstavlja zaista specifičan način odbrane mišljenja o sebi koje žene preduzimaju, zato što su one socijalno opterećene“, priča Nataša.

Kada vidite pijanu ženu da u tri ujutru izlazi iz kafane, većina bi rekla „bože sačuvaj“. Kad se to isto desi muškarcu, većina bi rekla „boem, uživa, slavi…“

A kako onda žena da izvuče najbolje iz toga?

Naša sagovornica ističe da je najvažnije da žena razume sebe, da postavi sebi pitanje zašto ima potrebu da dokaže da je neka žena lošija od nje, zašto ima potrebu da to dokazuje.

„Onda će žena shvatiti da je problem u tome što ne vrednuje dovoljno sebe. Uvek je problem mišljenje o sebi. Da ja vrednujem dovoljno sebe, uopšte ne bih imala potrebu da dokazujem da je onaj tamo gori. Radite na sebi, prihvatite sebe, poštujte i volite sebe baš onakve kakve jeste“, zaključila je psiholog i psihoterapeut Nataša Đurica.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here