Nova školska godina – rad po strogim pravilima

OŠ "Sveti Sava"

870

Počela je nova, 2020/2021. školska godina u osnovnim školama. Kako su organizovali nastavu s obzirom na epidemiju korona virusa u Osnovnoj školi „Sveti Sava“, čuli smo od direktorke Snežane Fodora.


– Krenuli smo i ove godine sa nastavom 1. septembra, kao što kalendar za osnovne i srednje škole predviđa. Upisali smo četiri odeljenja prvog razreda, dobili smo 100 novih đaka prvaka.

– Ove godine, na žalost, nije bilo predstave pri prijemu prvaka, zbog epidemije i pravila i propisa koji iz toga proizilaze. Prvi dan u školi je protekao u redu, organizovali smo se po preporuci i uputstvu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

– Način rada za učenike od 1. do 4. razreda se kod nas uklapa u jedan od predloga ministarstva da ne bude više od 15 učenika u odeljenju, nastavila je direktorica Fodora.

– Učenike smo podelili u grupe A i B. Prošle nedelje grupa A je počinjala nastavu u 8 časova, koja je trajala do 10.25, sa časovima dužine od 30 minuta sa pauzama od po 5 minuta i jednim velikim odmorom od 15 minuta.

[rev_slider alias=“euro-af-salon-namestaja“][/rev_slider]

 

Posle njihovog odlaska u 10.25 časova usledila je dezinfekcija prostora, a u 10.45 došli su učenici grupe B i na nastavi su do 13.10 časova. Ove nedelje grupe se rotiraju i to će tako trajati dokle god traju ove mere.

O predmetnoj nastavi (od 5. do 8. razreda) direktorica Snežana Fodora je rekla da se odvija stalno u poslepodnevnim satima.

– I ovde su učenici podeljeni u grupe A i B, pa je prošle nedelje grupa A dolazila u školu, a grupa B je pratila onlajn nastavu na daljinu, a ove nedelje je obrnuto, pojasnila je direktorica Fodora.

[rev_slider alias=“zivinastija-„][/rev_slider]

 

– U avgustu mesecu smo održali obuke vezane za Gugl učionicu, pa će svi raditi po tom sistemu, pošto je to lakše i učenicima i roditeljima, dok nastavnici mogu lakše da prate rad svojih učenika i da prezentuju svoje materijale.

Učenici 1. i 3. razreda će raditi u E-učionici, gde postoje svi elektronski udžbenici, mogu se raditi svi testovi i to je zgodna platforma za rad sa mlađim učenicima.

– Fizičko i zdravstveno vaspitanje, pošto nemamo salu za to, radimo u dvorištu, takođe po grupama, što je 12-13 učenika, upoznaje nas nadalje direktorica Snežana Fodora.

– A kad vremenski uslovi ne budu dozvoljavali boravak na otvorenom, radićemo u učionici ono što je moguće u zatvorenom prostoru. Postoji podugački spisak ponašanja na časovima fizičkog, da ne dođe do nekih kontakata, da se rade vežbe koji mogu da se odrade individualno.

– U organizovanju nastave i boravka u školi pridržavaćemo se svih mera koje predviđaju ministarstvo i krizni štab, jer na taj način štitimo i sebe i druge, što je veoma važno u ovom momentu. Za sada imamo dovoljno dezinfekcionih sredstava, lokalna samouprava je obezbedila i maske za nastavnike i iskreno se nadamo da će tako biti i do kraja ove epidemije, kaže još Snežana Fodora.

– Na dosadašnjim roditeljskim sastancima niko se nije žalio na obavezu nošenja maski kod dece, dok će učenici koji imaju problema sa astmom nositi vizire. Na času odeljenskog starešine, učenici su upoznati sa pravilima škole i ponašanja u školi. Na pauzama imamo po pet nastavnika koji dežuraju, dece je upola manje, pa je uspešnija kontrola pridržavanja mera i preporuka. Užina se organizuje tako da će se jesti u učionicama na dezinfikovanim površinama.

U OŠ „Sveti Sava“ imaju mali broj učenika koji su se opredelili za permanentnu onlajn nastavu, svega tridesetak, a nekoliko se već predomislilo i žele da dolaze u školu.

– Sve u svemu, jako smo zadovoljni kako su protekli prvi dani pod ovim uslovima u školi, svi su nosili maske, pridržavali se propisanih mera – završila je obraćanje direktorka OŠ „Sveti Sava“ Snežana Fodora.


Pogledaj: Edukativna radionica u NB „Veljko Petrović“

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here