„Post je božanska ustanova, vreme molitve i dobrih dela“

Đakon pri Hramu rođenja Svetog Jovana Krstitelja, Nikola Duvnjak priča o značaju i suštini Božićnog posta

1933
Foto: BAP VESTI

Božićni post počeo je 28. novembra i traje šest nedelja ili 40 dana – do Božića. Postimo pripremajući se za praznik rođenja Hristovog koji slavimo 7. januara.


Nikola Duvnjak, đakon pri Hramu rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Bačkoj Palanci za BAP VESTI priča o pravilima Božićnog posta, zašto bi trebali da postima i šta je suština samog posta.

Đakon Nikola Duvnjak

Smisao posta nije samo u odricanju od mrsne hrane, tačnije svega što je životinjskog porekla. To je samo jedan mali deo posta, počinje priču đakon Nikola.

„Za nas, pravoslavne hrišćane post jeste uzdržanje od greha – poroka, strasti, loših pomisli, dela, reči. U vreme posta treba da činimo dobra dela, čak i više nego inače“, kaže on.

Ceo hrišćanski život podrazumeva činjene dobrih dela, ali osobito u vreme posta to treba da bude izraženo. Dok postimo, treba posebno da se trudimo da pomažemo drugima, da volimo bližnje, dajemo milostinju, budemo u poslušnosti, budemo za nekog tu.

„Post je božanska ustanova. Sam Gospod Bog pri stvaranju sveta, prvih ljudi, Adama i Eve, dao je ljudima božansku zapovest da ne jedu sa drveta poznanja dobra i zla. I to možemo da nazovemo prvim postom. Od samog stvaranja sveta, od pojave prvih ljudi, čovek posti“.

Post je žrtva. Prinosimo žrtvu Bogu u vidu činjenja dobrih dela, a sa druge strane pokušavamo da sve ono loše smanjimo na minimalni nivo i ako je moguće, te loše stvari nikako ne činimo.

Naš sagovornik ističe da post ima za cilj da pripremi našu dušu za dolazeći praznik. U ovom slučaju, to je Božić i postom treba da se očistimo od svega onog što je loše da bi što dostojnije dočekali praznik rođenja Hristovog.

„Božić je porodični praznik. Tada porodica treba da bude na okupu, da se zajedno radujemo. Porodica je domaće crkva i iz nje sve kreće. Porodicu treba da čuvamo, da je branimo i dobre običaje gajimo“.

Post je neodvojiv od molitve

U Novom zavetu Gospod Isus Hristos kaže da su post i molitva duhovno oružje protiv demona. Tačnije, jedino postom i molitvom, ljudi se mogu otarasati nečastivih sila.

„U sve dane posta treba i naša molitva da bude pojačana. Mi često u crkvi kažemo da su post i molitva kao dva plućna krila kojima crkva diše. Bez toga, crkva nema života. Svaki hrišćanin bi trebao tokom posta da odlazi na nedeljnu liturgiju kako bi se pričestio i sjedinio sa Bogom“, priča đakon Nikola.

Ipak, današnji tempo života je takav da ne može svaki hrišćanin svakodnevno da dolazi u hram. Ali bi trebao u sebi da ima Boga i kada može uznosi molitvu Bogu.

„Ujutru kad čovek ustane, treba da zablagodari Bogu na svemu što mu je dao. U toku dana, poželjno je da se izgovori barem ona najkraća molitva „Gospode Isuse Hriste, pomiluj me“ i nju da izgovara. I kratka molitva kod Gospoda će biti primljena, te nije potrebno, kako kaže naš sagovornik, moliti se više sati, ili samo mehanički čitati dugačke molitve već je bitno da ona bude iz srca. Dakle, svakodnevno treba uzneti molitvu Bogu, a u crkvu otići makar na nedeljnu liturgiju i tako žrtvovati svoje vreme. Za uzvrat, ćemo biti sjedinjeni sa Bogom i na nama će biti Božji blagoslov“, napominje đakon Nikola Duvnjak.


Pogledaj: Počeo Božićni post – uzdržavanje od mrsne hrane i loših misli i dela

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here