Šampioni iz Dunavske obale

Porodica Rusimović iz Bačke Palanke bavi se uzgojem labrador retrivera

1730

Bačkopalanačku porodicu Rusimović, građani naše opštine uglavnom znaju po zlatari – srebrnarnici „SIP“, a ljubitelji pasa širom sveta, prepoznaju je, po uzgoju labrador retrivera.


Svi članovi ove porodice, nastanjeni u Ulici Dunavska obala 136 B, veliki su zaljubljenici u labradore, sa kojima su takmičeći se, boravili na gotovo svim kontinentima.

– Od kako znam za sebe voleo sam životinje, a posebno pse. Zanimljivo je, da se moja ljubav prema psima i želja da ih gajim, vodim na izložbe i takmičenja, nekako pojačavala mojim odrastanjem. Pre petnaest godina, dobili smo na poklon rasnog labradora, tačnije osamnaestomesečnu ženku Megi, i tako je sve počelo.

– Početak je dakle bio pre petnaest godina, a kraja kao da nema. Labradori su veoma inteligentni psi, izuzetnog temperamenta, koji su uz to, veoma miroljubivi kako prema deci, tako i prema odraslima. Uz sve ovo, labrador ima izuzetan njuh i odlično sarađuje sa njegovim vlasnikom –započeo je svoju priču Milan Rusimović, vlasnik odgajivačnice pasa „Labomanija“.

[rev_slider alias=“podunavlje-2-„][/rev_slider]

 

Da je reč o izuzetnoj rasi pasa, najrečitije govori i podatak da se labradori koriste za potrebe vojske, policije. Služe između ostalog i za otkrivanje opijata (droge), zatim, za minsko – eksplozivno traženje, kao i pronalaženje žrtve, ali i donošenje divljači iz vode.

– Da bi stigli do šampionskog grla, što je svakako san svakog odgajivača životinja, a samim tim i pasa, neophodna je i njihova pravilna ishrana. Dakle, ishrana mora biti kvalitetna i raznovrsna. Deo hrane, granule za pse kupujemo u pet – šopovima, a deo u klanici – meso, grkljani, iznutrice. Pored ove hrane, u jelovniku pasa su jaja i jogurt. U periodu bremenitosti ženke moraju imati pojačanu ishranu, a one u proseku oštene po osam štenaca.

– Naša odgajivačnica, vrši prodaju štenaca nakon što su vakcinisani i revakcinisani. Da bi jedan pas osvojio titulu šampion, mora da osvoji najmanje tri titule C.A.C, kao i da ima uspešno položen ispit urođenih osobina, ali i da je prošao najmanje jednu utakmicu u radu – napominje Rusimović.

Tokom godine Rusimovići sa svojim četvoronožnim ljubimcima učestvuju na nekoliko izložbi. Protekle 2019. bili su u Bitoli (Makedonija), zatim u Novom Sadu, Irigu i Bačkoj Palanci.

– Tokom petnaest godina, koliko dugo se bavimo ovim poslom učestvovali smo na brojnim izložbama i takmičenjima. Obišli smo sve kontinente, osim Australije. O uspešnosti grla sa kojima smo učestvovali na izložbama i takmičenjima, najbolja potvrda su diplome i pehariž koje smo osvajali. Naša riznica pehara veoma je bogata, i gotovo da je teško nabrojati sva priznanja koja smo osvajali. Svaka osvojena titula, svaki osvojen pehar, mnogo su nam značili, jer su bili potvrda, da smo na dobrom putu i da se uspešno bavimo ovim poslom naglašava Rusimović.

Sigurno da rezultati koje su do sada ostvarili u uzgoju pasa, ne bi bili ovako impozantni, da nije velike posvećenosti poslu kojim se bave.

– Svi članovi porodice, imaju na neki način određena zaduženja, koja obavljaju na najbolji mogući način. Upravo to bi mogla da bude formula uspešnosti u poslu, kojim se bavimo. Sinovi Nikola i Radovan koji su veterinarski tehničari obavljaju fizičku pripremu pasa za takmičenje i staraju se o uređenosti boksova i prostora gde su psi smešteni, kao i njihovoj ishrani. Ćerka Vanja, je zadužena za pripremu i nastup naših pasa na izložbama i takmičenjima. Sa druge strane, ja vodim računa o reprodukciji pasa, odnosno, vodim brigu o tome kako bi njihov podmladak bio zdrav i kvalitetan – naglašava Milan Rusimović.

Da Rusimovići u poslu kojim se bave, ne prepuštaju ništa slučaju, možda najrečitije govori podatak da vrše snimanje zglobova pasa (kukova, laktova). Ovo se vrši pre svega zbog zdravlja, kao i njihove selekcije za priplod.

Naime, u priplod idu samo ona grla, koja zadovoljavaju sve strogo propisane kriterijume. Nema sumnje, da je i ovo jedan od razloga uspešnosti ove odgajivačnice pasa, koja je za deceniju i po, postala jedna od najuglednijih za rasu labrador, ne samo u Srbiji već i znatno šire.


Pogledaj: Labudovi – najlepši ukras Bačke Palanke (VIDEO)

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here