Specifičan način rada u čekanju kraja pandemije

Osnovna škola "Sveti Sava"

614
Foto: Nedeljne novine

O aktuelnom trenutku u OŠ „Sveti Sava“ razgovarali smo sa direktorkom, Snežanom Fodora. Na ulazu u školu smo prošli kroz dezinfekciju obuće, pročitali i povinovali se upozorenju o obaveznoj upotrebi zaštitne maske, oprali ruke u alkoholu i konačno stupili u kancelariju direktorke.


Drugo polugodište je krenulo 18. januara, kako je po novom kalendaru i predviđeno kaže za naš list direktora Snežana Fodora.

– Naša škola funkcioniše po planu kako smo inače krenuli od početka školske godine. Učenici razredne nastave dolaze uškolu neposredno, stalno pre podne, u dve grupe podeljeni (prva grupa ima četiri, a druga tri časa dnevno po 30 minuta). U međusmeni između te dve grupe postoji pauza u nastavi kada se vrši dezinfekcija prostorija. U potpunosti se pridržavamo upustava u sprečavanju širenja infekcije, tako da nismo imali ni jedan slučaj obolevanja među učenicima. U drugom polugodištu, do sada, nismo imali pozitvinih ni među uposlenima u školi.

Kod predmetne nastave nastavili smo način rada iz prvog polugodišta, odeljenja su podeljena u dve grupe, dok jedna grupa dolazi u školu, druga prati nastavu onlajn, a to se nedeljno menja. U onlajn nastavi koristimo Gugl platformu i izvršili smo obuku o njenoj efikasnoj primeni. Nemamo puno učenika koju su se opredelili samo za onlajn nastavu, ima ih 11, a bilo ih je tridesetak u početku. Oni odgovaranja, kontrolne i pismene zadatke rade u školi, a za one koji nežele da se mešaju sa ostalima, predviđena je i izolovona provera.

Nijedna od ovih opcija kod predmetne nastave nije sjajna, časovi su skraćeni, polovinu vremena đaci nisu u školi, tako da to nije baš srećno rešenje, jer je deci ipak važan taj kontakt sa nastavnikom.

[rev_slider alias=“webmarketing“][/rev_slider]

 

Teško je uklopiti u sadašnjim uslovima u onlajn nastavu sve elemente koji su važni za jedan dobar čas: metodiku, informatičku pismenosti, izabrati platformu, veb alate, kako to približiti i motivisati dete i sl.

Ovo je za nas i veliki izazov, više se pažnje posvećuje formativnom ocenjivanju, odnosno praćenje učenika u radu, a u elektronskom dnevniku postoje „smajlići“ koji svojim izrazom lica pokazuju kako se učenik zalaže u nastavi.

Formativno ocenjivanje se uzima u obzir prilikom formiranja konačne ocene iz datog predmeta. Nadam se da će epidemija u skorije vreme proći i da ćemo se vratiti normalnim tokovima. Mi u školi smo spremni već od sutra da se vratimo na redovnu nastavu, ako bi to bilo moguće.

Direktorka Fodora se osvrnula i na takmičenja koja se organizuju iz određenih predmeta odškolskog do republičkog nivoa.

– Mislili smo da zbog pandemije, možda i neće biti takmičenja, međutim iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja poslat je kalendar, poslata su nam i uputstva vezana za takmičenja, sve mere kojih se moramo pridržavati. Takmičenje iz matematike na školskom nivou je već prošao, slede fizika, hemija, tehnika i tehnologija i engleski jezik. Ona se izvode na tradicionalan način, uz poštovanje mera zaštite. Na opštinskom nivou, takmičenja izhemije i tehnike i tehnologije će se održati u našojškoli. Okružna, pokrajinska i republička takmičenja će se održati prema preporukama iz ministarstva. Tehnička opremljenost u školi je prilično dobra, 80% učionica ima video bim, sve su pokrivene računarima, a i sami učenici, skoro svi, imaju svoje uređaje kod svojih kuća.

Školsku slavu Svetog Savu smo obeležili vrlo skromno, po mogućnostima i preporukama. Broj ljudi je bio ograničen, ali smo ipak osveštali školu, izabrali smo i Svetosavsko dete onlajn. Na slavi su prisustvovali sveštenik, veroučitelj, svetosavsko dete sa porodicom, njegova učiteljica, njegov odeljenski starešina i direktor škole, dakle najuži krug.

Na kraju razgovora, mogla bi se već dati ocena uticaja mera izazvanih Korona virusom i po
mišljenju direktorke OŠ „Sveti Sava“, Snežane Fodora, svi su svesni kad se nešto uživo sluša 50% manje nego što bi se to desilo u normalnim uslovima rada, učenik je oštećen, malo njih je zainteresovano da istim intenzitetom rade onlajn kao uškoli. Sigurno je, da se usvoji manje znanja, ali je to bio jedini način da se nastava izvodi, a da se škole ne zatvore, a na kraju krajeva, deca uvek imaju mogućnost da nadokande propušteno zbog epidemije.

Pogledaj: U toku je pošumljavanje na Bageru

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here