Stevan Jurić: Neshvatljive odluke konkursne komisije u OŠ „Heroj Pinki“

2636

Povodom dešavanja u OŠ „Heroj Pinki“ u kojoj su bez posla ostali nastavnici sa više od 20 godina staža, a na njihovo mesto došle mlađe kolege, neki od njih tek svršeni studenti, za BAP VESTI govorio je Stevan Jurić iz Unije sindikata prosvetnih radnika Bačka Palanka.


On kaže da je Sindikat od samog početka Ministarstvu prosvete ukazao da će dolaziti do ovakvih problema jer ne postoje pravila o rangiranju kandidata na Konkursima.

„Sindikat prosvetnih radnika Bačka Palanka je podržao odluku Komisije Vlade Srbije da da saglasnost za raspisivanje konkursa na neodređeno radno vreme za 10.000 radnih mesta. Međutim, odmah smo izrazili bojazan da će zbog nepostojanja pravila o rangiranju kandidata na konkursu u pojedinim školama doći do određenih problema. Naime, zbog ko zna kakvih uticaja izvan škole, strahovali smo da će na radna mesta biti primljeni ljudi koji u školama nisu ni radili, a da neće biti primljene naše kolege sa višegodišnjim radnim stažom“, navodi Jurić.


Pogledaj: Nastavnici posle 20 godina dobili otkaz, prednost onima bez dana radnog staža


Nešto slično se desilo upravo u OŠ „Heroj Pinki“, gde nastavnice, od kojih neke sa preko 20 godina radnog staža nisu primljene u radni odnos, već su umesto njih primljena lica koja ili nemaju radnog iskustva, ili ga imaju mnogo manje.

„Već nekoliko godina pišemo institucijama, objavljujemo saopštenja, o potrebi da, kada se dozvole konkursi, već budu pripremljena pravila i kriterijumi o načinu prijema u radni odnos. Suština našeg zahteva je bila da ministarstvo propiše pravilnik koji će se koristiti na konkursima, gde bi se svaki kandidat na konkursu bodovao“, kaže Jurić.

[rev_slider alias=“delicija“][/rev_slider]

 

Kao primer naš sagovrnik navodi da određen broj bodova na konkursu dobija onaj koji je već radio u školi. Zatim, bodovi ako je tokom rada ostvarivao neke uspehe. Naravno, dodaje Jurić, računali bi se i uspeh tokom studija, dužina studiranja, socijalni status…

„Na taj način se ne bi desilo da neko ko je radio 22 godine na određeno, bude diskvalifikovan na konkursu, a bude primljen neko bez dana radnog staža“, rekao je Stevan Jurić.

Naš sagovornik dodaje da je Opštinskom sindikatu neshvatljivo da školska komisija za prijem u radni odnos nije uzela u obzir činjenicu da koleginice iza sebe imaju decenije radnog veka i veliko i bogato radno iskustvo u radu sa decom sa posebnim potrebama.

„Kao sindikat obratićemo se i javnosti i ministru prosvete da ukažemo na ovu očiglednu nepravdu i zatražimo ministrovu intervenciju u razrešenju ovog slučaja“.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here