Тијана Хојан Вукић, уметница: Креативност и веште руке за уникатна дела

Шта је све могуће учинити од штапа и канапа, са додатком талента и стрпљења, одлично зна Бачкопаланчанка Тијана Хојан Вукић

784
Фото: Срђан Видаковић, преузето са dnevnik.rs

БАЧКА ПАЛАНКА: Још од малих ногу, уз своју баку је развијала љубав према ручним радовима. Истраживала је разне врсте и технике израде и напослетку одабрала макраме и ручно ткање, који јој пружају највећу слободу, пише лист „Дневник“.


Производе који су настали као резулатат хобија Тијане Хојан Вукић, од скора је представила и на друштвеним мрежама, као и на „Комуна маркету“ који представља онлајн продавницу ручних радова. Реакције на „Штап и канап“, симболично име под којим су обухваћени Тијанини производи на Инстаграму и Фејсбуку, су биле и више него охрабрујуће. Ове године је добила и свој профил на сајту „Хомо Фабер“, непрофитне организације из Женеве која окупља најбоље примењене уметнике и занатлије Европе.

– Највише сам посвећена таписеријама, било да су израђене ручним ткањем, макраме или „мацрањеаве“ техником, што је комбинација ручног ткања и макрамеа. Ту су и други употребни предмети попут макраме подметача, цегера, привезака за торбе или кључеве, држача за саксије, љуљашке за људе и кућне љубимце – набраја саговорница, и додаје да сви који се интересују да сами израде нешто, могу у понуди „Штапа и канапа“ пронаћи и комплет који укључује упутство за израду висилице за саксије са свим потребним материјала, а ускоро ће бити доступан и један већи макраме сет.

Тијана Хојан Вукић, која је по професији мастер инжењер технологије и ради у једној мултинационалној компанији, објашњава да се макраме таписерија израђује од канапа или неког другог предива, и то везивањем чворова. Већ комбиновањем три или четири чвора могу да настану предивне таписерије, као и разни други предмети, најчешће у бохо стилу. Најзахтевнија је припрема за рад, јер је јако тешко одредити потребну количину материјала. Наиме, почетак израде макраме радова подразумева сечење канапа на потребне дужине, и уколико у старту није добро израчунато колико материјала је потребно, или ћете у једном тренутку морати да станете и испочетка, или ћете имати пуно отпада на крају израде. Наша саговорница истиче да јој за израду висилице за цвеће треба око сат времена, док је за неке таписерије потребно и месец дана рада. Наравно, поред умећа и знања о техникама и материјалима, Тијана Хојан Вукић истиче да је за израду оваквих радова потребно и много љубави, упорности, стрпљења и подршке ближњих.

Такође, истиче и да јој је веома битно да „Штап и канап“ осликава њене личне вредности и уверења, између осталог и бригу о природи и њено очување. Стога је 90 посто производа ове младе уметнице и предузетнице израђено од природних и рециклираних материјала. Када је реч о основама за своје радове, највише користи гране које проналази када оде у природу, која јој представља највећу инспирацију.

– Најзанимљивије ми је било да радим велике таписерије 200х250 цм, које су биле прави изазов за мене, од набавке материјала, прорачуна потребних количина, израде посебних сталака, израде самих таписерија па све до паковања и испоруке – открива ова двадесетдеветогодишња Бачкопаланчанка и наглашава да је увек расположена да, поред понуђених производа, ради и оне по поруyбини, све док може да пронађе одговарајуће материјале. – Људи се највише интересују за мање таписерије, још увек су то неке минималистичке зидне декорације, али сам уверена да је ово тренд који нам тек долази и да ће људи постати смелији по питању уређења ентеријера.

Саговорница „Дневника“ појашњава и да је је сваки ручни рад, колико год можда личио на неки други, заправо уникатан, јер не постоји машина која може да имитира ове технике.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here